Kritiken mot skärgårdstrafiken har inte varit nådig under året. I sociala medier har bilder från halvtomma bildäck, bildäck som i bokningssystemet angivits som fullbokade, spridits. En debatt har också förts om att systemet med årskort som är knutet till en bil varit för stelbent för passagerare som äger fler än ett fordon.Landskapsregeringen begärde före sommaren synpunkter på skärgårdstrafiken från kommunerna som berörs av den. Nu levererar man svar på de önskemål som kom in.– Vi reviderar bokningsreglerna rätt rejält i samband med att vi tar turlistorna för de olika linjerna, säger Mika Nordberg.
Gäller i tre årNär det gäller turlistorna slogs de två i söder, södra linjen och Föglö-trafiken, fast för en period av tre år. Mika Nordberg menar att man på det sättet får en kontinuitet och förutsägbarhet i turlistorna.– Men det betyder inte att vi inte kan göra små ändringar och justeringar under den här tiden, säger han.I norr kommer större förändringar, som Ålandstidningen skrivit tidigare, men de genomförs först den 1 september 2019. Dels görs turen som i dag går Asterholma–Lappo–Torsholma om så att den går mellan de båda sistnämnda och vidare till Kumlinge. Norra linjen kommer att trafikeras endast med ms Alfågeln som kommer att gå tre turer om dagen.– Men vi behöver lägga fast turlistan i tid för att kunna ta med den i upphandlingen av trafiken.Bokningen av resor efter årsskiftet ska vara möjligt inom två till tre veckor på Ålandstrafikens hemsida.
Mycket kritikDe största förändnringarna sker dock i boknings- och avgiftsreglerna. Landskapet och Ålandstrafiken har fått klä skott för mycket kritik när det gäller hur systemet hanterar bokningsläget, och att bilar bokats av för kort inpå avgångar.– Ett av de stora problem som vi fått i respons från vår förfrågan är att folk vill resa, men avgången är fullbokad. Sedan när de kommer till färjan så konstateras att det fortfarande finns plats ombord. En av de stora orsakerna vi sett till det här är avbokningarna, säger Mika Nordberg.Nu inför man nya regler för hur bilar får avbokas. För dem med det röda årskortet för skärgårdsbor ska resan avbokas senast 24 timmar före avgång. För de med det gröna årskortet ska bilen avbokas senast 48 timmar i förväg. Om man inte gör det påförs den som bokat en avgift om 20 euro. För en så kallad ”no show”, att man inte dyker upp alls, blir avgiften 40 euro.– Det här tror vi ska hjälpa till så att vi verkligen får avbokningar att fungera. För som sagt har responsen vi fått visat att det här är ett av våra stora dilemman.Pricksystem slopasTidigare har landskapet använt sig av ett pricksystem för de som inte avbokar i tid, men det lämnar man nu då det inte fungerat i praktiken. – Syftet med att vi inför avgifter vid försenad avbokning är att frigöra utrymme på fartygen. Och det är utifrån den kritik vi fått under hela året, säger byråchef Lennart Nord.Även de tyngre transporterna måste avboka sina uteblivna resor i tid i det nya systemet. För långtradare gäller 12 timmar, för övriga godstransportörer är det 24 timmar i förväg som gäller. Om inte detta görs blir det en avgift på 60 euro, dubbla biljettavgiften.
Nytt årskortLandskapsregeringen gör också förändringar när det gäller övriga avgifter. Under året har fler än normalt önskat flytta sitt årskort från en bil till en annan. Fram till årskiftet är årskorten knutna till ett fordon, men nu öppnar man för en flexiblare variant.– Det har visat sig att du kanske har olika bilar under olika delar av året, eller ibland är det fördelaktigare att åka med en paketbil men under sommaren åker jag med en annan bil. Därför har vi infört ett personligt kort, en ny produkt, ett rödgult eller gröngult kort. – Det här blir ett kort som du ska ha med dig när du kör ombord och du ska kunna identifiera dig. Priset på det nya, personliga kortet, är 300 euro mot 160 för det ”vanliga” årskortet. Vad gäller övriga regler kring korten så skiljer de sig åt på samma sätt som de nuvarande röda och gröna korten.Hur går detta ihop med det tidigare beskedet som Ålandstrafiken givit att personliga kort inte fungerar på grund av momsreglerna?– Vi gör bedömningen att det inte är någon skillnad. Det personliga kortet är ingen passageraravgift, som man skulle behövt betala moms för, utan en fordonsavgift, säger biträdande avdelningschef Niklas Karlman.I samband med avgiftsgenomgången har man också konstaterat att så kallade höga släp varit hårt prissatta. Nu sänker landskapsregeringen priset från 70 till 30 euro för sådana släp.
Jonas Bladh