Permitteringar och pausade verksamheter har lett till att arbetslösheten bland unga har stigit kraftigt. Drygt 20 procent av åländska ungdomar under 25 år var arbetslösa i juni i år jämfört med 5 procent i juni i fjol, enligt en rapport från Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Landskapsregeringens erbjudande om sommarpraktik för ungdomar mellan 16 och 24 som bor på Åland eller lyfter studiestöd från Ams omfattar bara 400, medan många andra unga står utan sysselsättning. Det menar en anonym studerande som Ålandstidningen har pratat med.
– När jag blev permitterad kände jag först panik eftersom jag precis som många andra åländska ungdomar är beroende av sommarjobbspengarna för att kunna bedriva mina studier som planerat. Jag började ganska snart titta på andra sommarjobb men eftersom många företag avbröt rekryteringsprocessen inför sommaren var mitt enda alternativ till sist att studera över sommaren och söka studiestöd för att kunna betala min hyra på studieorten.
Studenten som Ålandstidningen har pratat med tycker att det saknas vägledning för arbetslösa unga studerande.
– När jag fick mitt permitteringsbeslut i maj hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Jag ringde till de myndigheter i fasta Finland som min arbetsplats hänvisade mig till att kontakta, men de kunde inte svara på mina frågor eftersom jag var sommarjobbare vars huvudsysselsättning var studerande. Sedan ringde jag till Ams där jag fick veta att jag var behörig att ansöka om studiestöd över sommaren.
– I mitt permitteringsbeslut stod det att jag kunde söka ersättning, men det fanns en stor otydlighet kring vad man ska göra och vart jag än vände mig så fick jag ingen hjälp.
Upplever du att många unga befinner sig i samma situation som du?
– Ja, det vill jag påstå. Jag ser det som en enorm tillgång att jag kan studera över sommaren, men jag känner många ungdomar som absolut inte har någonting att göra förutom att hjälpa till lite hemma vilket indikerar på det brister någonstans. De lösningar som finns, som till exempel att studera över sommaren, når tydligen inte ut till alla.
Tycker du att det borde ha presenterats fler lösningar för unga studerande som blivit arbetslösa?
– Jag tycker inte att man ska underskatta den egna individens ansvar, men jag skulle gärna se att landskapsregeringen kom fram med en mer omfattande plan som skulle hjälpa alla åländska ungdomar och inte bara en liten del av dem. Landskapets sommarpraktikanter är ett exempel på en lösning, men det inkluderar inte alla.
Jorunn Lavonius