Ändrade arbetstider för lagtinget – som har uppehåll från arbetet i plenum under stora delar av året, bland annat i samband med de traditionella tiderna för skörd och sådd – har varit i ropet under lång tid.
Lagtinget röstade i början av året ned talmanskonferensens förslag om kortare uppehåll i plenisammanträdena, men i maj, när arvodeskommissionen beslutade om en 28 procent stor höjning av ledamöternas arvoden, från 45.700 euro per år till 58.800 euro per år, aktualiserades frågan på nytt.
”Eftersom arvodet från och med nästa mandatperiod är ett helårsarvode bör det avspeglas i årsplaneringen av lagtingsarbetet”, skrev Liberalernas lagtingsgrupp till talmanskonferensen den 30 maj.
Förslaget fick kort därefter stöd från Centern, men det förra lagtinget gick inte längre än till ett beslut om att det nu sittande lagtinget bör ändra sina arbetstider.
Synkronisering med LR
Konkreta besked om när parlamentets arbetstider kan komma att ändras är svårfunna under onsdagen. Centerledaren Veronica Thörnroos kallar frågan för ”försiktigt vilande”.
– Lagtinget äger frågan, den tillträdande landskapsregeringen kommer inte ta initiativ till några ändringar.
Men Centerns lagtingsgrupp vill fortfarande att lagtingets plenum sprids ut mer jämnt över året?
– Det är min uppfattning. Jag känner inte till några avvikande åsikter inom partiet.
Talman Roger Nordlund (C) säger att han vill avvakta med att kommentera saken.
Stöder du personligen nya arbetstider?
– Frågan har inte diskuterats i den nya talmanskonferensen. Det är viktigt att det nya lagtinget ges möjlighet att delta i diskussionen.
Två argument
Liberalernas partiledare Katrin Sjögren och vice talmannen Ingrid Zetterman (Lib) lyfter två argument för ändrade arbetstider: En snabbare ärendehantering och en bättre jämställd- och jämlikhet.
– Vi bör bli mindre rigida med när lagtinget kan sammanträda i plenum. Lagtingsledamöterna, som har fått en rejäl löneförhöjning, ska vara redo att jobba när det krävs, säger Katrin Sjögren.
Hur förbättras ärendehanteringen av nya arbetstider?
– Tidsbristen i samband med behandlingen av stora lagpaket förvärras av att lagtinget inte kan sammanträda i plenum efter ett visst datum.
Ingrid Zetterman säger att lagtingets ärenden bör avgöra tiderna för plenum.
– Inte tvärtom.
Hur förbättras jämställd- och jämlikhet av nya arbetstider?
– Med dagens arbetstider måste ambitiösa lagtingsledamöter i perioder arbeta tio till tolv timmar per dag. Det avskräcker särskilt småbarnsföräldrar och ensamstående från att kandidera till lagtinget.
”Känns inte motiverade”
Även Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell vill se nya arbetstider och poängterar jämställdhetsaspekten.
– Arbetstiderna kan och bör moderniseras. Att vi nuförtiden avslutar debatterna klockan 17 är ett steg på vägen, men pleniperioderna bör också fördelas mer jämnt över året.
Hon framhåller att ledamöternas arvoden numera motsvarar ersättningar för heltidsuppdrag.
– Mot den bakgrunden är det rimligt att ledamöter kan sammanträda i plenum året runt.
Också Hållbart initiativs talesperson Alfons Röblom vill att arbetstiderna ändras.
– Dagens pauser känns inte motiverade. En jämnare fördelning av årets plenum skulle ge lagtingsarbetet en bättre rytm.
”Ska vara effektivt”
Obunden samlings partiledare Bert Häggblom är mer skeptisk .
– Lagtinget ska syssla endast med lagstiftning och budgetfrågor. Arbetet utförs huvudsakligen i utskotten, arbetet i plenum ska vara effektivt, säger han.
De som förespråkar nya arbetstider framhåller en snabbare ärendehantering. Ser du sådana fördelar?
– Det viktiga är att lagtingets arbete är synkroniserat med landskapsregeringens arbete. I vissa situationer störs landskapsregeringens arbetsro av att lagtinget sammanträder i plenum.
Enligt Bert Häggblom kan den avgående landskapsregeringen inte skylla lagtingets stundvisa stress på arbetstiderna.
– Problemet bottnar i att landskapsregeringen Katrin Sjögren (Lib) har forcerat många frågor. Lagstiftningsarbete tar den tid det tar.
Stephan Toivonen (ÅLD) är ensam om att ta avstånd från en ändring.
– Dagens arbetstider fungerar hyggligt bra, det finns inget skäl till att ändra på dem. Att de skulle följa bondepraktikan är ett missförstånd, däremot följer de budgetåret.
Ålandstidningens har sökt Moderaternas partiledare Annette Holmberg-Jansson och Ålands framtids lagtingsledamot Anders Eriksson.
» Fakta
Lagtingets arbetstider
– Lagtingets arbetsår börjar tidigt i november och avslutas i slutet av oktober.
– Lagtingets utskott sammanträder vid behov.
– Lagtinget sammanträder i plenum under fyra så kallade pleniperioder. Dessa varierar beroende på ärendemängden, men är i huvudsak:
*1 november–20 januari.
*1 mars–30 april.
*2–3 veckor i månadsskiftet maj–juni.
*2–3 veckor i början av september.
Robert Vickström