Ålandstidningen har i omgångar berättat om det långvariga arbetet med stadens nya delgeneralplan för centrum. Efter omfattande utredningar undertecknade stadsarkitekt Sirkka Wegelius den 13 november 2018 ett förslag till delgeneralplan. Den därpå följande behandlingen i stadsutvecklingsnämnden kom att kretsa kring 13 kulturhistoriskt betydelsefulla och stadsbildsmässigt viktiga centrumbyggnader. I januari ändrades formuleringarna kring de aktuella byggnaderna, från att de ”bör skyddas”, till att de ”skall skyddas”. Stadsstyrelsen beslutade tre månader senare, med rösterna 4–3, att ställa ut det uppdaterade planförslaget. I slutet av juni hade totalt 17 anmärkningar inkommit på förslaget, 7 av dem med fokus på de mer långtgående skyddsmärkningarna av de 13 centrumfastigheterna. Hårdast i kritiken var Ömsen. ”Det skulle vara uppenbart onödigt och oändamålsenligt att införa skyddsbestämmelse med tillhörande rivningsförbud för en byggnad som fastighetsägaren har erhållit en lagakraftvunnen rätt att riva”, skrev Ömsens vd Dan-Erik Woivalin apropå förslaget att skydda Boreniuska huset på Torggatan som stadsbildsmässigt viktigt. Övriga anmärkningar fokuserade, utöver skyddsbestämmelserna, främst på de enligt anmärkarna för låga exploateringstalen samt planens förbud mot fler än tre eller fyra våningsplan gentemot gator.
”Skyddet inte oskäligt”
Under torsdagen står det klart att de 17 anmärkningarna inte föranleder några ändringar i stadsarkitektkontorets uppdaterade förslag, som tas upp i stadsutvecklingsnämnden på måndag. ”Det äldre byggnadsbeståndet i Mariehamns centrum är hårt decimerat. Det är ytterst viktigt att värna om de befintliga skyddsvärda fastigheterna för att inte tappa bort det unika och autentiska som utgör den lokala identiteten”, skriver Sirkka Wegelius i sitt bemötande av anmärkningarna på det strängare byggnadsskyddet. Eftersom byggnader som K-märks i följande stadsplaner dels ”bedöms kunna fortsätta vara i aktivt bruk”, dels kan föranleda ”kompensation i form av tillbyggnadsrätt”, anser stadsarkitektkontoret ”byggnadsskyddet inte vara oskäligt för fastighetsägarna”. Stadsarkitektkontoret gör endast en teknisk justering: Skyddsbeteckningen för Dennis & Macke Ab:s omskrivna fastigheter på Kaptensgatan och Köpmansgatan tas bort ur planen, eftersom ”byggnadsnämndens beslut angående rivning av byggnaderna har trätt i kraft under planprocessen”.
En skuggfråga
Gällande anmärkningar på planens begränsningar av centrumbyggnaders våningsantal – tre eller fyra plan mot gator och upp till sex och ett halv plan mot innergårdar – hänvisar stadsarkitektkontoret till bland annat höga byggnaders skuggor. En bild i materialet illustrerar hur en fyravåningsbyggnad skuggar två tredjedelar av Torggatans bredd klockan 15 på eftermiddagen den 24 juni. ”Högre byggnader skulle göra att hela gågatan redan tidig eftermiddag ligger helt i skugga under den ljusaste tiden av året”, heter det i stadsarkitektkontorets svar.
”Majoriteten nöjd”
Sirkka Wegelius påminner under torsdagseftermiddagen om att det senaste förslaget är resultatet av tio års arbete. – Sommarens anmärkningar har inte föranlett några ändringar, men staden har verkligen ansträngt sig för att höra så många som möjligt i arbetet med planen. – Alla är inte nöjda, men en klar majoritet ser det nu liggande förslaget som positivt. Vad innebär den så kallade B-märkningen av bland annat Boreniuska huset? – B-märkningen innebär att byggnaden ska skyddas som stadsbildsmässigt viktig. – Det betyder att en plan om att riva byggnaden och bygga en ny, lika stor byggnad inte kan tillåtas i en stadsplan. Ömsens planer kan inte genomföras om stadsfullmäktige antar ditt planförslag? – Boreniuska huset kan inte rivas. Däremot kan det vara möjligt att ändra byggnaden så länge fasaderna mot gata bevaras. Om stadsutvecklingsnämnden godkänner planen väntar behandling i stadsstyrelsen innan stadsfullmäktige kan anta planen. Enligt beredningen behöver planen inte ställas ut på nytt. Vid beslut om väsentliga ändringar väntar en ny utställningsperiod.
Robert Vickström