Ålandstidningen skrev i går om kritiken som Mariehamns stads revisorer riktar mot stadens handhavande av etapp ett av Ålandsvägens ombyggnad.
Revisorerna påpekar bland annat att infrastrukturnämnden inte kunde övervaka förvaltningens beslut gällande bland annat tilläggsarbeten, eftersom de frågorna inte fördes till nämnden för beslut. Enligt revisorerna har det förekommit brister i både förvaltningen och i den interna kontrollen. Man nämner bland annat överskridna anslag och fakturor som överskrider offerten.
Stadsstyrelsen omfattar kritiken. I ärendet om slutrapporten för Ålandsvägens ombyggnad beslutade stadsstyrelsen på torsdagskvällen att uppmärksamma infrastrukturnämnden och infrastruktursektorn på revisorernas anmärkningar i saken.
Två ledamöter, Birgitta Johansson (ÅF) och Anna Holmström (C) ville att en oberoende granskning av projektet ska genomföras.
Men majoriteten röstade för ordföranden Tage Silanders förslag, och konstaterar att revisorerna har lämnat rekommendationer i fråga om hanteringen av framtida projekt avseende bland annat avtalsgodkännande, fullmakter i samband med entreprenadförhållanden, delegeringsbeslut och protokollföring av delegeringsbeslut.
Räcker det med att uppmärksamma förvaltningen och nämnden på detta?
– Ja. Det behövs inget ytterligare enligt min mening, säger Tage Silander.
– Vi känner till händelseförloppet och kritiken. Jag har en hel pärm full med material. Det är dokumenterat och vi kommer inte så mycket längre. Det blir bara en kostnad, säger han.
Ingen egennytta
Det viktiga är att dra nytta av det som man uppfattar har gått snett och att förbättra den interna kontrollen, säger Tage Silander.
– Man måste vara tydlig när man antar en entreprenad, kring delegeringsbeslut, återkoppling och rapportering.
Kommer ni att utkräva ansvar av någon eller försöka få tillbaka pengar?
– Ingen har gjort något för att få egennytta. Det kan vi avfärda direkt. Och har du en gång gjort en affärsuppgörelse är den klar. Teoretiskt sett kan du få tillbaka pengar om man upptäcker uppenbara fel. Men det finns inget sådant. Överenskommelserna som har gjorts binder staden.
I stället behöver rutinerna förbättras framöver, anser Tage Silander.
– Man måste täppta till brister som gör att man missförstår varandra.
Vill ha bättre styrning
Ledamöterna i infrastrukturnämnden Böge Holmberg (C) och Sune Axelsson (Ob) har sedan i höstas ifrågasatt hur infrastrukturavdelningens tjänstemän har skött ärendet om Ålandsvägen. De har bland annat kritiserat tjänstemännen för det som revisorerna nu lyfter fram i sin rapport.
– Det känns skönt att revisorerna tar upp de här sakerna, säger Böge Holmberg.
Vad tycker du att revisionsrapporten bör leda till?
– Vi borde få bättre styrning framledes. Det som har varit och det som har gått fel får man ta lärdom av och rätta till så gott det går. Det är det som vi har jobbat för hela tiden. Men vi har inte riktigt fått gehör för det.
Det finns många saker att diskutera, säger han.
– Nämnden borde jobba mer aktivt och det hoppas vi att den ska göra. Vi ska försöka få ett normal styrning, som man har för alla projekt. Det har vi saknat.
Ska ge utlåtande
Stadens projektchef Håkan Lindén vill inte kommentera revisorernas granskning i det här skedet.
– Vi kommer att ge ett gemensamt utlåtande över rapporten från infrastruktursidan. Man har den möjligheten, säger han.
Infrastrukturdirektör Kai Söderlund svarar även han att han inte har några kommentarer kring revisorernas rapport.
Men enligt Kai Söderlund har man inom infrastrukturnämnden redan kommit överens om att gå igenom bland annat delegeringar och beslutsordning, så att alla känner sig trygga med hur det ska fungera. ”Det har varit aktuellt de två senaste mötena men själva ärendelistan har båda gånger varit så omfattande att vi skjutit fram genomgången till nästa möte,” skriver han i ett mejl till Ålandstidningen.
Ålandstidningen har sökt infrastrukturnämndens ordförande Jessy Eckerman (S).
Anna Jakobsson