Som Ålandstidningen berättade i går har Mariehamns stad gått miste om flera hundratusen euro i fastighetsskatt sedan kultur- och kongresshuset Alandica färdigställdes 2009. Byggnaden har inte funnits med i Skatteförvaltningens underlag för beskattning – något som först nyligen uppdagades.
– Varför det har blivit så kan jag inte svara på, säger stadsdirektör Arne Selander.
Nu står det klart att Fastighetsverket, som ansvarar för byggnaden, efterbeskattas tre år tillbaka i tiden. Med en fastighetsskatt på 30.000 euro per år innebär det en retroaktiv betalning på 90.000 euro. Någon skatt för de föregående åren kan inte tas ut.
– Det är klart att staden har gått miste om flera års fastighetsskatt. Men regelverket är sådant, man kan inte gå längre tillbaka i tiden, säger Arne Selander.
Kontrollarbete gav träff
Arne Selander berättar att felet uppmärksammades för omkring ett år sedan i samband med att Mariehamns stad jämförde sina egna fastighetsuppgifter med Skatteförvaltningens. Det skedde inom ramen för ett pågående arbete som inleddes när staden anställde en tillfällig resurs till byggnadsinspektionen.
I slutet av 2023 gick byggnadsinspektionen igenom Alandica-uppgifterna i stadens eget system. Dessa visade sig vara korrekta. Men när de jämfördes med Skatteverkets uppgifter visade det sig att byggnaden saknades helt i deras register.
– Då påtalade vi det. Det har lett till att Skatteverket nu kräver in fastighetsskatt av Landskapets Fastighetsverk.
Hur ser du på att Mariehamn gått miste om totalt flera hundratusen euro i skatteintäkter på grund av det här?
– Visst hade det varit bra om vi hade fått de intäkterna. Det handlar om 30.000 euro per år. Men det är svårt att i efterhand säga om det hade gjort någon större skillnad. Jag tror kanske ändå inte det. Nu blir det i alla fall en efterbeskattning på 90.000 euro, vilket är en stor post.
Fakta
• Alandica färdigställdes 2009 och ägs av landskapsregeringen, sedan 2016 förvaltas byggnaden av Landskapets Fastighetsverk.
• Det var i samband med en kontroll av uppgifter mellan Mariehamns stad och Skatteförvaltningen som det visade sig att byggnaden saknades i verkets register.
• Skatteförvaltningen kan påföra fastighetsskatt retroaktivt för maximalt tre år.
• Enligt Fastighetsverket bedöms det röra sig om ett ärligt misstag.
• Det är kommunens ansvar att meddela nya byggnader, men det yttersta ansvaret för korrekt beskattning ligger på fastighetsägaren.
• Eftersom fastighetsskatten tillfaller kommunen är det Mariehamns stad som gått miste om intäkterna.
Han understryker samtidigt att det finns ett större värde i att staden nu får kontroll över sina register.
– Det är glädjande för staden att våra satsningar på att uppdatera uppgifterna och kontrollera dem mot Skatteförvaltningen har givit resultat. Det här är kanske det största objektet i det sammanhanget, men inte det enda som tillför mera fastighetsskatt.
Ansvaret oklart
Huruvida någon part har gjort ett konkret fel är ännu inte klarlagt.
– Jag har inte bilden klar för mig var det har gått fel. Det finns flera möjliga felkällor, säger Arne Selander.
Någon formell utredning om ansvar eller skadeståndsanspråk har inte inletts.
– Det skulle förutsätta att man kan klandra någon, att någon har gjort fel. Men det har vi inte i det här skedet kunnat se. Det är möjligt att vi fördjupar oss i den frågan, men det kan jag inte säga i dag.
Fler fall kan dyka upp
Arne Selander utesluter inte att fler fall av felaktiga eller saknade uppgifter kan komma att uppdagas när arbetet med registerkontrollerna fortsätter.
– Syftet med tilläggsresursen vi har är att kontrollera om uppgifterna är korrekta och om rätt fastigheter ligger till grund för fastighetsbeskattningen i staden. I det här fallet visade det sig vara ett stort objekt som fallit mellan stolarna.