Vad vill staden uppnå med den här reformen?
– Stadsstyrelsen har haft i uppdrag att sköta ägarstyrningen av alla bolag, kommunalförbund, intressesamfund och andra samarbetsorgan. Det handlar om allt från kommittén för krigsveteraner, Ålands vatten, och hamnbolaget till samarbetskommittén för Mariehamn och Jomala.
– Men det har varit ett lite otydligt ledarskap och det har inte funnits tillräckligt med tid för diskussion i stadsstyrelsen. Därför har man separerat den här uppgiften. Man kan även plocka in opolitiska personer i koncernkommittén.
Vilka ingår i den?
– Stadsstyrelsens presidium, en ledamot från stadsfullmäktiges presidium och Dan E Eriksson, som har otroligt värdefull kompetens i och med att han har varit med och styrt upp landskapets ägarstyrning.
Hur ska koncernkommittén arbeta?
– Det kommer att vara mest intensivt från och med nu och fram till i juni. Dessutom är allt nytt och det blir en process i sig med att ta fram arbetsmetoderna.
– Tidigare har de politiska partierna förhandlat sig till platser i bland annat olika styrelser. Nu ska vi titta på hela koncernen ur ett helikopterperspektiv och få en mer strategisk styrning. En annan ambition är se vilken kompetens bolagen behöver. Man behöver inte bara ha politiker i styrelserna.
Under presskonferensen när del två av förvaltningsreformen presenterades lyfte man särskilt fram betydelsen av att koncernkommittén övervakar KST. Hur ser du på den saken?
– KST-styrelsen ska utses redan på fredag och det här är en högaktuell fråga där många har intresse av hur processen går framåt. KST:s verksamhet behöver verkligen fungera, så den kommer hela staden att vara engagerad i. Koncernkommittén kommer också att ta detta allvarligt.
Blir kommitténs föredragningslistor och beslut offentliga?
– Koncernkommittén fattar till en början inte egna beslut. Man bereder ärenden för stadsstyrelsen och lägger fram förslag. Sedan fattar stadsstyrelsen besluten. Om upplägget med en koncernkommitté visar sig fungera bra kan man delegera mer makt till den.
När har ni det första mötet?
– På tisdag.
Var ligger ärendet om förvaltningsreformen nu?
– Den första delen är helt klar och trädde i kraft vid årsskiftet. Där ingick bildandet av koncernkommittén.
– De organisationsförändringar som föreslås träda i kraft nästa år går ut på en intern remiss till avdelningschefer och annan personal. Det handlar om stora förändringar så det behövs en god kommunikation, säger Ingrid Zetterman.
Anna Jakobsson