Stadens helägda dotterbolag Enerexit Ab bildades vid årsskiftet för att avveckla stadens reservkraft, dels genom att sanera den så kallade bränslegrottan, dels genom sälja den stora dieselmaskinen med kapacitet att leverera 17 megawatt el.
Under den senaste månaden har bolaget, som leds av en styrelse bestående av ordförande Böge Holmberg (C), Sune Axelsson (Ob) och Birgitta Johansson, hamnat i blåsväder av två skäl.
För det första har Enerexits styrelse anlitat Böge Holmbergs och Sune Axelssons privata bolag för delar av avvecklingsarbetet.
För det andra presenterade Enerexits styrelse i torsdags en ny kalkyl för avvecklingen, i vilken kostnaderna har stigit från mindre än 100.000 euro till närmare 2,1 miljoner euro.
Begär 1,9 miljoner euro
Av kalkylen, som Ålandstidningen tar del av under måndagen, framgår att den entreprenör som Enerexit har anlitat för sanering av bränslegrottan hittills har fakturerat 382.000 euro.
Enerexits styrelse uppskattar i samma kalkyl att det återstående saneringsarbetet kommer kosta 400.000 euro.
Att forsla bort 300 ton krossgrus beräknas föranleda fakturor om 30.000 euro – och om kontaminerat krossgrus måste transporteras till Finland växer kostnaden med 137.500 euro.
Att avlägsna viss infrastruktur beräknas kosta 20.000 euro, och eftersom arbetet tar längre än beräknat flaggar Enerexit för hyres- och elkostnader till Mariehamns Energi Ab om 100.000 euro.
Dieselmaskinen G1 – som Enerexit ursprungligen hoppades kunna sälja med vinst – beräknas nu föranleda kostnader om 1 miljon euro.
Eftersom kassamedlen den 8 oktober uppgick till endast knappt 170.000 euro begär Enerexit ett ägartillskott om 1,9 miljoner euro från staden.
Utreder denna vecka
Fredagens extra bolagsstämma i Enerexit beslutade, enligt det uppdrag som stadsstyrelsen gav stadens ägarrepresentanter Barbara Heinonen och Tage Silander (MSÅ) i torsdags, att beställa en revisionsrapport över situationen.
Barbara Heinonen säger efter ett ytterligare möte på måndagsförmiddagen att staden arbetar för att få en helhetsbild av den nya situationen.
– Vi enades i dag (läs i går) om att vi fortsätter diskussionen med Enerexits styrelse om hur vi går vidare på bästa sätt.
Vad innebär det konkret?
– Vi behöver dels fråga ÅMHM vilka exakta krav som ställs på saneringen, dels få en tydligare bild av vad som redan är gjort och vad som behöver göras.
Enligt Enerexits nya kalkyl blir kostnaderna knappt 2,1 miljoner euro. Bedömer du kalkylen som tillförlitlig?
– Kalkylen är väl tilltagen i och med att den delvis går utanför Enerexits uppdrag. Jag tror kostnaderna kan bli lägre.
Hur mycket lägre?
– 600.000–800.000 euro för att sanera bränslegrottan kan vara en mer realistisk uppskattning. Till detta kommer kostnader för att sälja dieselmaskinen.
Timdebitering
Barbara Heinonen säger att Enerexits styrelse under måndagen gav stadens ägarrepresentanter ytterligare nytt material, bland annat över vad Böge Holmbergs och Sune Axelssons bolag hittills har debiterat Enerexit.
– Jag har inte kontrollerat om det rör sig om företagshemligheter och kan därför inte lämna ut materialet.
Hur är det möjligt att kostnader som väntas bli mindre än 100.000 euro blir nära 2,1 miljoner euro?
– Saneringskostnader är svåruppskattade. Jag vet inte vilka uppgifter som den första uppskattningen, från Mariehamns Energi Ab:s tidigare vd Henning Lindström, baserades på.
Enerexit saknar pengar att betala med. Vem plockar upp notan?
– Ingen utomstående kommer hamna i kläm när ett av staden helägt bolag har beställt någonting. Att Mariehamns Energi Ab, åtminstone i ett första skede, betalar rimmar med principen förorenaren betalar.
När fick stadens ägarrepresentanter reda på att saneringskostnaderna blir betydligt högre än den tidigare uppskattningen?
– Jag har sedan ett par veckor tillbaka känt till en saneringsfaktura på 187.000 euro. Fram tills i torsdags hade jag ingen kännedom om en ytterligare saneringsfaktura på 195.000 euro.
Har Enerexits styrelse brustit i sin kommunikation till ägaren staden?
– Styrelsen har brustit i sin kommunikation, både vad gäller anlitandet av egna bolag och information om kostnadsutvecklingen.
Har staden förtroende för styrelsen?
– För allas bästa kommer staden nu verka för att styrelsen får en ny sammansättning vid bolagsstämman nästa vecka.
Så staden sparkar den nuvarande styrelsen?
– Staden kommer verka för att en helt eller delvis ny styrelse tillsätts.
Skilj på styrelseuppdrag och operativt arbete
Tage Silander säger på måndagseftermiddagen att han inte vill svara på om han har förtroende för Enerexits styrelse.
– Mitt svar är att styrelsen kommer att få en ny sammansättning vid bolagsstämman nästa vecka.
Varför byter staden ut den nuvarande styrelsen?
– Eftersom styrelseuppdragen bör hållas åtskilda från det operativa arbetet. Det är inte fallet i Enerexit i dag.
Tage Silander säger att den senaste kostnadsuppskattningen gäller det dyrast möjliga utfallet.
– Enerexits styrelse har räknat på ett ”worst case scenario”. Kostnaderna för att sälja dieselmaskinen kan snabbt ändras, särskilt som det är upp till Mariehamns Energi Ab om fundamentet ska avlägsnas.
Vem ska nu betala fakturorna?
– Det ska vi utreda under den kommande veckan. Staden betalar för sig i tid, och hur kostnaderna därpå fördelas blir en senare fråga.
Vem bär ansvaret för de skenande kostnaderna?
– Kostnaderna har ökat eftersom den första uppskattningen baserades på felaktiga uppgifter.
”Står för vad vi har gjort”
Enerexit Ab:s styrelse har inte gjort några fel – även om bolaget borde ha insisterat på ett möte med staden i våras.
Det säger styrelseordföranden Böge Holmberg (C).
Böge Holmberg säger på måndagseftermiddagen att Enerexits styrelse inte har begått några misstag.
– Vi står för vad vi har gjort, i syfte att spara pengar åt staden.
Nu aviserar staden att styrelsen byts ut nästa vecka. Hur uppfattar du den kritiken?
– Det är ägarens beslut, och något vi får finna oss i.
Tage Silander säger att er nya kalkyl utgår från ett worst case scenario. Vilken är din realistiska uppfattning om kostnaderna?
– Kostnaderna blir knappast högre än dem vi har listat i kalkylen. Men kalkylen ligger troligtvis nära sanningen.
Stoppades 4 oktober
Böge Holmberg säger att han inte anser att Enerexit brustit i informationen till staden.
– Att mitt bolag och Sune Axelssons (Ob) bolag utför visst arbete för Enerexits räkning meddelade vi staden redan i våras. I efterhand borde vi ha insisterat på ett möte med staden, men Birgitta Johansson informerade om saken i stadsstyrelsen.
Torsdagens besked om skenande kostnader överraskade staden. Borde inte dessa uppgifter ha kommunicerats tidigare?
– Mängden nödvändigt saneringsarbete i bränslegrottan har varit mycket svåruppskattat. Därför beslutade vi den 4 oktober om en paus i arbetena för att informera staden om situationen.
”Väl lämpade”
Böge Holmberg förklarar Enerexit-styrelsens motiv till att anlita hans och Sune Axelssons respektive bolag:
– Enerexit Ab har inte tillräckligt med arbetsuppgifter för någon vd. Genom att jag och Sune utför vissa konsultuppgifter sparar staden pengar.
Hur mycket har ditt bolag och Sune Axelssons bolag fakturerat Enerexit hittills?
– Vi har arbetat i snitt vardera 40 timmar per månad sedan årsskiftet. För detta har vi fakturerat cirka 20.000 euro vardera.
Vilka uppgifter har ni utfört?
– Vi har bland annat besökt ett varv i Stockholm och Wärtsiläs kontor i Vasa. Därtill har vi tagit fram underlag för bland annat samrådsdelegationen. Vi har också bistått saneringsfirman med vissa säkerhetsuppgifter.
Varför är ditt och Sune Axelssons bolag väl lämpade för detta?
– Vi har bägge breda kontaktnät, som vi har nyttjat i sanerings- och försäljningsuppdragen.
Vilka säkerhetsuppgifter är det som ni har bistått saneringsfirman med?
– Vi har bland annat hållit genomgångar med arbetarna under vissa arbetsdagar. Vi har sett till att arbetet löper på som det ska.
Enligt uppgifter har ni även vaktat en lucka?
– Det är en av säkerhetsuppgifterna, någon måste vakta luckan så att inget barn faller ner där. Genom att våra bolag utför arbetet sparar staden pengar jämfört med om saneringsfirman hade tvingats resa hit med ytterligare en arbetare.
Hur har ni dragit gränsen mellan vad som är styrelse- respektive konsultarbete?
– Den gränsen har varit lätt att dra. Självklart fullgör vi fåra styrelseuppdrag, men vi utför även uppgifter som tar betydligt mer tid i anspråk.
Ålandstidningen söker utan framgång Enerexits styrelsemedlem Birgitta Johansson.
Har även hon anlitats av Enerexit?
– Det kan jag inte svara på. Birgitta Johansson ansvarar för Enerexits kontakter med ÅMHM, men mig veterligen har hon hittills inte fakturerat Enerexit för detta, säger Böge Holmberg.
Robert Vickström