Filmteamet som gör serien ”Ålands hjältar” jobbar, precis som personerna de beskriver, i tolvtimmarspass. När Ålandstidningen pratar med dem har de gjort tio sådana pass, och fler väntar innan filmandet kan avslutas och slutproduktionen kan ta vid.
Alla fyra är frilansande filmskapare med fokus på dokumentärprojekt av olika slag. Ändå skiljer sig deras bakgrunder åt. Fotografen Nicklas Gustafsson beskriver sina tidigare projekt med att de tar sig an ”komplexa frågor på komplexa platser”.
– Jag är ganska bra på att resa och filma, och har gjort allt från att följa med prisjägare i Texas till sådana här projekt, säger han.
Hans kollega Elisabet Ulvgården, som är inslagsproducent, har tidigare främst sysslat med logistik och fungerat som inspelningsledare.
– Då har jag framför allt gjort det som kallas reality tv, som Biggest Loser och Bachelor, säger hon.
Serviceyrke
Under det här inspelningsprojektet fungerar de två som ett team och följer med den åländska polisen i deras arbete. De konstaterar att det har gått ganska lugnt till.
– Men nog händer det en del ändå för vår del, det är inte helt stiltje. Men det är tydligt att det är nätterna som gäller, säger Elisabet Ulvgården och tillägger:
– En polis sade att de har världens bredaste serviceyrke. Det verkar nog stämma.
– Det blir mycket brett, men det är också bra för programmet, noterar fotografen Liun Riad som följer sjöbevakningen tillsammans med inslagsproducenten Caroline Kulcsar.
Den senare konstaterar att den åländska litenheten spelar en stor roll för hur till exempel polisens arbete ser ut.
– Det är en liten station så alla måste göra allt. I städerna i Sverige skulle det finnas fler olika enheter.
Säkerhet
En av svårigheterna med att följa personer med riskabla jobb är att fånga händelserna så bra som möjligt och samtidigt inte vara i vägen.
– Det gäller att vara något av en människokännare och känna av läget. Jag brukar tänka att det viktigaste är att vi får vara med och ha god stämning, säger Caroline Kulcsar.
Hon påpekar också att man behöver ta sin egen säkerhet i beaktande.
– Jag har hört av kolleger som upplevt farliga situationer, men för mig har det alltid känts tryggt. Jag litar på att de vi följer säger till om vi behöver backa.
Följer arbetspass
Sjöbevakaren Robert Andersson är en av dem som medverkar i programmet.
– De filmar hur ett arbetspass ser ut och vad vi sysslar med, säger han.
Vid ett av inspelningstillfällena fokuserade man även på honom som person och vad han gör efter arbetstiden.
Hur känns det att vara med om det här?
– Det är lite speciellt. Teamet är runt omkring oss hela tiden och det kan bli lite obekvämt ibland. Man får tänka på vad man säger. Fast ganska snart började jag glömma bort kameran.
Är det roligt också?
– Visst är det roligt. Det kan kännas som att man gör bort sig, men man får bjuda på sig själv.
Coronasituationen har lett till att färre personer, framför allt färre svenskar, rör sig på havet runt Åland i sommar. Däremot har gränsbevakningens arbete med gränskontroller ökat och det har också filmats av tv-teamet.
Breda arbetsuppgifter
Tror du att den här tv-serien ökar förståelsen för ert arbete?
– Jag tror nog att folk har ganska bra koll på vilka vi är och vad vi gör, men de kanske inte känner riktigt till hur brett vi arbetar Att vi bistår med polisiära uppgifter i skärgården till exempel.
Han tycker att det vore bra om tv-serien klargjorde skillnaden mellan gränsbevakningens sjöräddning som han själv är en del av och det frivilliga sjöräddningssällskapet. De blandas ofta ihop, säger han.
– Sjöräddningssällskapet gör också en viktig insats, men det är alltid oss man ska kontakta först om något hänt. Det är vi som har ansvaret för sjösäkerheten och bedömer vilka insatser som behöver göras.
Det är ännu inte bestämt vilket datum Yle börjar visa ”Ålands hjältar”.
Henrik Herlin
henrik.herlin@alandstidningen.ax
tel: 26 637
Anna Jakobsson
anna.jakobsson@alandstidningen.ax
tel: 26 624
Petter Lobråten
petter.lobraten@alandstidningen.ax
tel: 26 633
Robert Jansson
robert.jansson@alandstidningen.ax
Tel: 26650
Ålandstidningen