I Ålands lyceum försöker man anpassa lokalerna och undervisningen efter de rekommendationer som gäller när skolan återgår till närundervisning för första gången sedan coronautbrottet i våras. Skolans rektor Marcus Koskinen-Hagman ser positivt på att närundervisningen börjar igen men poängterar att personalen är medveten om att förhållningsreglerna kan ändras.
– Alla undersökningar visar att studerande vill vara i skolan. Det är bättre både ur ett pedagogiskt och ett psykosocialt perspektiv. Blir det ändå distansundervisning igen vet vi hur det ska göras och vi har en plan för om det uppstår sjukdomsfall eller smittspridning.
Möjlighet att följa med hemifrån
Allt nödvändigt material ska finnas tillgängligt på skolans läroplattform för att studerande som sätts i karantän ska kunna klara sina studier på distans, menar Marcus Koskinen-Hagman. Samtidigt gäller det att hitta en balansgång för att inte överbelasta lärarnas arbetsbörda.
– Det har varit en riktig prövning för dem hela våren med de nya metoderna och vi måste hitta någonting som är görligt för alla parter, säger han.
Kommer vissa undervisningsmoment behöva utgå?
– Vi diskuterar hela tiden hur man undervisar på ett säkert sätt för att upprätthålla avståndet mellan varandra och anpassar närundervisningen efter det. Vissa operationer, som till exempel enkla kemilabbar, får man göra hemma.
I matsalen gäller nya rutiner med avstånd i köerna, nya lösningar för matservering och fler servetter.
– Sallad kommer att serveras i en annan tappning än i stora salladsbord och vi har mindre karotter, byter ut besticken oftare och placerar ut servetter som man kan ta med när man hämtar mat. Vi har tre matlag som vi ska följa och försöka upprätthålla distans i matköerna, säger Marcus Koskinen-Hagman.
Vad händer om någon insjuknar?
– Då ska man testa sig och inte komma tillbaka till skolan innan man har fått ett negativt svar. Om någon testar positivt får ÅHS ta över och då försöker vi vara behjälpliga med all nödvändig information. Det är en stor hjälp att kommunikationen med ÅHS har fungerat så bra i sådana här tider.
Har studerande rätt att studera hemifrån vid behov?
– I sådana fall måste man ha en dialog med den det berör och bolla saken med studiehandledningen och studerandehälsovården.
Svårt med praktiska ämnen på distans
Ålands yrkesgymnasiums rektor Gitte Holmström hoppas att både lärare och elever ska respektera karantänsreglerna för att närundervisningen ska kunna löpa på som vanligt.
Eleverna och lärarna i yrkesgymnasiet uppmanas att tvätta eller sprita händerna innan de kommer in i klassrummet och att själva torka av pulpeter och verktyg. Vårterminens distansundervisning har hjälpt till att öka beredskapen, berättar Gitte Holmström.
– I stället för att stå tätt intill varandra vid maskiner och titta på när läraren visar någonting kan man visa saker på film. Mycket finns ju redan inspelat från våren. Det ska också finnas möjlighet att delta i närundervisningen eller hålla lektioner på distans vid behov.
Samtidigt poängterar hon att det är svårt att undervisa i praktiska yrken på distans.
– Det är svårt att lära sig ett hantverk om man inte får ta det i händerna och därför är vi rädda att hamna i en smittspridningssituation med distansundervisning. Vi hoppas verkligen att alla tar sitt eget ansvar och inte kommer till skolan om man har varit sjuk eller på resa.
Finns det en risk att vissa elever som behöver sitta isolerade inte kan fullfölja sina studier i normal takt?
– Om man blir borta länge är det klart att det påverkar, det är svårt att hinna öva ikapp när de andra eleverna har gått framåt. Kraven på kunskap finns kvar och vi vill att de som examineras är fullgoda yrkesmän och -kvinnor.
Vad har ni för beredskap att hantera en smittspridningssituation?
– Krisgruppen hade möte i onsdags så vi vet vad vi ska göra i en smittspridningssituation, men vi hoppas att vi slipper använda oss av den beredskapen.
Jorunn Lavonius