Skärgårdskommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö har inventerat landskapets hamnar i skärgårdskommunerna. Vid senaste skärgårdskommunmötet, den 17 juni, diskuterades hamnarna och inventeringen och beslut togs om att skicka sammanställningen till Ålands landskapsregering.
– Det här är något som vi har haft uppe med jämna mellanrum. Det är nog tio år sedan vi tyckte att hamnarna började bli lite dåligt underhållna, säger Niklas Eriksson, kommundirektör i Föglö och sekreterare vid skärgårdskommunmötet.
Sammanställningen visar att skicket i hamnarna varierar mycket. Vid inventeringen har man gått igenom om det finns avfallshantering, allmänna toaletter, väntsalar och lastkaj/brygga, och vem som sköter om skötseln av inventarierna. Den enda hamn där allting finns och där allt sköts av landskapsregeringen som är ansvarig är hamnen vid lilla Hummelholm på Brändö. Även vid Harparnäs, Kökar och i Sottunga hamn finns allt, men här sköts underhållet delvis av kommunen. Vid övriga hamnar saknas något, några eller allt av ovan nämnt. Och på många håll sköts underhållet av kommunen, trots att det inte ligger på deras bord.
– Det har genom åren blivit så att kommunerna har ledsnat och tagit tag i det själva, säger Niklas Eriksson.
– Det räcker inte med att sätta dit en allmän toalett, någon måste ju sköta om den också.
”Under all kritik”
I Asterholma på Brändö, Bergö på Vårdö och Husö på Sottunga finns varken avfallshantering, allmän toalett, väntsal eller lastkaj, och så har också varit fallet i Överö, Föglö, men dit kom det en toalett alldeles nyligen. Gällande Överö skriver skärgårdskommunerna att det är ”under all kritik att inte landskapet har någon avfallshantering eller allmän toalett vid Överö. Det har påtalats från kommunen. Väntsal saknas också, vilket betyder att folk får stå ute och frysa då färjorna ofta är starkt försenade. Bör åtgärdas snarast”.
– Det är ganska mycket som överhuvudtaget inte är åtgärdat. Svaret är att det inte har funnits pengar, men nu måste vi prova igen. I vissa av hamnarna är servicen så dålig, det saknas toaletter och sophantering.
Nu hoppas skärgårdskommunerna att landskapet ska skjuta till pengar, och de skriver till infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) och till trafikrådet att det skulle vara möjligt att åtminstone delvis göra det här i projektform med exempelvis EU-finansiering.
– Vissa hamnar är väldigt gamla och har stått 20-30 år utan underhåll. Det är ju landskapets hamnar men de flesta kommuner är villiga att skjuta till pengar, säger Niklas Eriksson.
Petra Dahlgren