Ålandstidningen har tidigare skrivit om föreningen AX Discgolfs anhållan om att få utöka antalet korgar från nio till 18 vid frisbeegolfbanan i Badhusparken. Infrastrukturnämnden beslutade den 29 juni godkänna ett avtal med föreningen och gav infrastrukturchefen i uppdrag att besluta om banans slutgiltiga sträckning.
Sedan dess har totalt sju rättelseyrkanden lämnats in mot nämndens beslut och något avtal har därför ännu inte tecknats med föreningen. På onsdag tar nämnden upp ärendet igen.
Stadsarkitekt Sirkka Wegelius står bakom ett av rättelseyrkandena. Hon säger att generalplanen förvisso är ett riktgivande dokument, men att det är stadsfullmäktige som fattar beslutet. Den nuvarande generalplanen delar in området vid Badhusparken delvis som en naturhistorisk park, delvis som ett naturskyddsområde.
– Den befintliga hålsträckningen, som godkändes genom ett tjänstemannabeslut, finns på området som klassas som en naturhistorisk park. Men den utvidgning som nu föreslås går in på naturskyddsområdet. Vi har inte särskilt många naturskyddsområden i Mariehamn i dag och jag anser att ingen nämnd kan kringgå den generalplan som är fastslagen i fullmäktige.
Naturvärdena påverkas
Sirkka Wegelius menar att stadsarkitektkontoret jobbar på samma sätt när man utreder ändringar i stadsplanen.
– Vi tittar på stadens generalplan och om förslaget följer den blir det ofta en lättare behandling. Men om det avviker går vi alltid till fullmäktige eftersom de är de enda som har rätt att ändra sitt eget beslut. Därför anser jag att nämnden överskridit sina befogenheter.
Hon framhåller också att naturvärdena klart och tydligt påverkats av frisbeegolfbanan.
– Drastiskt. I ett naturskyddsområde borde det över huvud taget inte komma på fråga att anlägga en frisbeegolfbana.
Hon föreslår i stället att infrastrukturnämnden flyttar över blickarna mot de parkområden som i generalplanen finns avsatta för rekreation.
– Befogenheter överskreds till viss del redan när de första nio hålen byggdes men om man nu börjar prata om att utvidga banan till ett naturskyddsområde är det angeläget att vi tittar närmare på beslutet.
Osäkert och otillgängligt
Även i de andra besvären lyfts samma argument fram. Undertecknarna anser också att beslutet är felaktigt då frisbeegolfbanan förstör natur och miljö och gör området mer otillgängligt för personer som vill vara där av andra orsaker. Man lyfter också att grannar påverkas av rörelsen i området, och ifrågasätter ärendets beredning och beslut.
I beredningen inför infrastrukturnämndens möte nästa vecka konstateras att stor del av sakinnehållet i rättelseyrkandena rör tolkningar av stadens gällande planläggning i samband med ett beslut som fattades av kultur- och fritidsnämnden redan för två år sedan.
”Infrastrukturnämndens beslut är inte ett beslut över lokalisering av en ny verksamhet i Badhusparken. Beslutet avser att förslag till temporärt avtal för att tillåta en utbyggnad av den befintliga anläggningen och överföring av underhållsansvaret ... Oberoende av slutlig utgång av det ny aktuella ärendet fortsätter verksamheten vid discgolfbana i Badhusparken som förut under kultur- och fritidssektorns regi”.
Infrastrukturchef Kai Söderlund framhåller att generalplanen inte har någon bindande juridisk verkan.
– Det är ett planeringsdokument och vi är självklart medvetna om de beteckningar som finns för området. Men att vi via ett treårigt avtal låter området disponeras för den här verksamheten förhindrar inte på något sätt förverkligandet av generalplanen. Generalplanens funktion är att vara ett underlag i stadsplaneringen och nämndens tolkning är att den här verksamheten kan fungera inom allmänna naturområden.
Kevin Eriksson