Uppgifterna publiceras under tisdagen i en artikel i Hufvudstadsbladet.
– Enligt våra uppgifter betalar Lundqvistrederierna 1.150 amerikanska dollar (motsvarande knappt 1.050 euro, reds anm.) i månadslön till sina matroser, säger Kenneth Bengts, koordinator vid sjömansunionen, till Hufvudstadsbladet.
När Ålandstidningen når Kenneth Bengts under tisdagseftermiddagen säger han att uppgifterna härrör från när Lundqvistrederiernas oljetanker Primero, byggd 2016 och med hemmahamn i Nassau, Bahamas, angjorde en fransk hamn våren 2018.
– Det är de senaste uppgifterna vi har om matrosernas löner ombord på Lundqvistfartygen.
Kenneth Bengts ansvarar för sjömansunionens samarbete med den internationella transportarbetarefederationen ITF. Han säger att ITF-representanter har varit i kontakt med Lundqvistrederierna.
– Mina kollegor har mejlat Lundqvistrederierna och meddelat att såväl rederiet som de anställda skulle tjäna på skäliga kollektivavtal.
ITF:s standardavtal stadgar om en månadslön om drygt 3.000 euro för matroser.
Kenneth Bengts påminner om att sjömansunionen under 2018 satte sju bekvämlighetsflaggade fartyg i blockad på grund av besättningarnas låga löner.
– Men det handlade om fartyg som trafikerade finska hamnar. Motsvarande kampanjer är därför inte aktuella mot Lundqvistrederierna, även om vi inte utesluter några åtgärder.
”Konkurrenskraftiga löner”
Lundqvistrederiernas vd Ben Lundqvist säger på tisdagseftermiddagen att han känner till uppgifterna i Hufvudstadsbladet.
Stämmer det att matroser har månadslöner om 1.050 euro?
– Jag kommenterar inte vår lönesättning, mer än att vi har utmärkta befäl och manskap, och därmed konkurrenskraftiga löner på den marknad där vi verkar.
Har du någon kommentar till att sjömansunionen kallar lönesättning som inte följer ITF:s standardavtal för oskälig och för ett missbruk av systemet?
– Sjömansunionen och jag har olika uppfattningar på området, och jag har inget intresse av att gå i polemik med unionen. Jag konstaterar att vi inte har några som helst svårigheter att rekrytera vare sig befäl eller manskap.
Samtliga av Lundqvistrederiernas tio Aframax-tankrar, som ägs av tre dotterbolag registrerade i Bahamas, seglar under det västindiska örikets flagg.
Robert Vickström