På måndag morgon klockan sex slutar finskflaggade fartyg ta emot Postens transporter och lämnar dem i stället i hamnen. Strejken trappas sedan gradvis upp. Det beslöt Finlands Sjömans-unions styrelse i går.
Hotet är en reaktion på den pågående strejk som Post- och logistikunionen har med arbetsgivaren Posti. Strejken gäller att Posti vill avskaffa det nuvarande kollektivavtalet och ersätta det med delar av Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal.
Att Finlands sjömansunion väljer att engagera sig i frågan anser förbundssekreterare Kenneth Bondas vara nödvändigt.
– Det är olidligt för postens anställda så som staten agerar som ägare. De försöker få in billigare kollektivavtal på sina anställda, och där måste man dra gränsen, säger han.
Var det ett enkelt beslut att fatta?
– Absolut. Om det här går igenom på posten finns det en risk att det sprids till andra kollektivavtal. Man måste mota Olle i grind.
Enligt sjömansunionens beslut ökar stödåtgärderna i omfattning på torsdag nästa vecka om inte måndagens åtgärder tar skruv. Då slutar fackansluten personal ta emot långtradare, tankbilar och lösa släp.
Därpå följande måndag, den 25 november, inträder det tredje steget i stödstrejken. Då följer inte fackanslutna anställda med fartygen, vilket i praktiken innebär att de blir stående i hamn. Enligt beslutet rör detta ”utrikesfartens last-, ropax- och passagerarfartyg, under finsk flagg och som anländer finsk hamn efter klockan sex”.
Kenneth Bondas säger att stödstrejken kommer att pågå tills de postanställda erbjuds anställningsvillkor de ”kan leva med”.
Enligt sjömansunionens beslut kan omfattningen av stödstrejken övervägas framöver. Det är också möjligt att andra fackförbund kopplas in.
– Jag tror inte det stannar vid de här stödåtgärderna. Jag har på känn att andra fackförbund kommer med, säger Kenneth Bondas.
Rederierna i Finland aviserade i går sin oro för effekterna av sjömansunionens stödstrejk. Enligt dem äventyrar strejken inte bara Finlands utrikeshandel utan även ”den finska flaggans framtid på våra fartyg”.
– Rederierna har flera nybyggen på kommande, både passagerar-bilfärjor och lastfartyg. Nu överväger de nog om det är en för stor risk att ta in dem under finsk flagg, säger Rederierna i Finlands vice vd Hans Ahlström och tillägger:
– Så här omfattande strejkhot förekommer inte i några av våra konkurrentländer. Det här leder obönhörligen till att man uppfattar den finska flaggan som mer riskfylld.
För Ålands del innebär strejken enligt honom inte ett fullkomligt stopp i transporterna.
– Tack och lov betjänar sig Åland också av fartyg under annan flagg. Man kan säkert upprätthålla åtminstone en del av transporten på den vägen.
– Vi kan endast hoppas att parterna finner en vettig lösning som inte skadar landets ekonomi, säger Hans Ahlström.
Henrik Herlin