Samordningsnummer, som infördes 2000, är en identitetsbeteckning för svenska medborgare som inte är, eller har varit, folkbokförda i Sverige. Hit hör till exempel barn som fötts på Åland och som är svenska medborgare på grund av att en förälder är svensk medborgare.
Numren har missbrukats och använts för sådant som svartarbete, bidragsfusk och organiserad brottslighet. Därför förklaras alla samordningsnummer som utfärdats 2016 eller tidigare vilande vid årsskiftet.
All information om personen i fråga är fortfarande sparad, enligt Tomas Wijk. Men för att numret ska bli aktiverat igen behöver en myndighet som använder sig av numret först kontrollera identiteten på personen i fråga sedan begära att Skatteverket ska aktivera det.
Ny prövning
Samordningsnummer kan till exempel behövas vid ansökan om svenskt pass.
Vad gäller vid passansökan?
– Vi har haft en dialog om den delen. Alla pass som är i kraft med samordningsnummer är fortsatt giltiga. När passmyndigheten sedan utfärdar ett nytt pass bör en ny identitetsprövning göras. Sedan skickar passmyndigheten en begäran till Skatteverket gällande samordningsnumret, säger Tobias Wijk.
Det ska räcka med ett besök till passmyndigheten för detta, säger han.
Hur gör man om man behöver samordningsnumret till något annat, till exempel för att ställa sig i en bostadskö i Sverige?
– Bostadsköer är kommunala och kommuner kan inte begära förnyelse av samordningsnumret. Därför behöver man i det fallet gå in på något av Skatteverkets kontor och själv begära en förnyelse av samordningsnumret.
Enligt Tobias Wijk behöver man då ha med sig en id-handling samt uppge en kontaktadress och orsaken till att man behöver samordningsnumret.