Asien huvudspåret för Nordea
Enligt Johan Mattsson, senior private banker på Nordea, talar det mesta för att aktier fortsätter vara det bästa placeringsslaget under 2018.
– Vi har framför allt tillväxtregioner i Asien som huvudspår.
Trots att det flesta av världens börser är inne i den näst längsta uppgången i historien ser inte Johan Mattsson några tecken på att marknaden är på väg att svänga från hausse till baisse. Tvärtom fortsätter Nordea att rekommendera en övervikt av aktier i kundernas portföljer.
– Det är klart att olyckskorparna kraxar mer och mer i och med den här långa perioden av uppgång. Det är ju tacksamt att vara olyckskorp eftersom man förr eller senare får rätt. Före Brexit var det till exempel många som var negativa och vissa banker rekommenderade kunderna att sälja allt. Men ser man på hur utvecklingen varit var det fel att kliva av aktiemarknaden 2016, säger Johan Mattsson och fortsätter:
– Vi har en positiv syn på aktiemarknaden 2018. Vi förväntar oss en resultattillväxt på omkring tio procent, vilket är helt skäligt. Det som kan vara en riskfaktor är inflationen, men vi tror inte den ska vara ett problem. Vi är framför allt riktigt positiva när det gäller tillväxtregionerna. Kina stack ut under fjolåret och vi fortsätter att tro på Asien, där vi lägger lite mer vikt än normalt.
På samma gång betonar Johan Mattsson att det är väldigt individuellt hur mycket aktier varje placerare bör ha i sin portfölj.
– Alla ska ha sin egen risknivå och vissa kanske inte ska äga aktier alls.
En trend de senaste åren är att stora geopolitiska händelser fått små konsekvenser för börsen. Trots att britterna röstade för ett utträde ur EU, att det varit svårt att bilda regering i Tyskland och att det förekommit rejält med vapenskrammel mellan USA och Nordkorea har uppgången på aktiemarknaderna bara fortsatt.
– Om man ser på vad som skrivs i media förstoras saker lätt upp för mycket. Det gäller att inte ta åt sig av dessa rubriken utan vara konsekvent och följa sin plan. Det var varit stora rubriker under året, men rörelserna på börserna har varit väldigt små.
Johan Mattsson säger att aktiemarknaderna heller inte är övervärderade, trots den långvariga uppgången.
– Men det är svårt att svara på vad som är en skälig värdering när den alternativa avkastningen är noll. Vi har aldrig tidigare haft en liknande situation.
Det främsta hotet mot en fortsatt börsuppgång säger Johan Mattsson är om centralbankerna börjar strama åt sin penningpolitik rejält och höjer räntorna.
– Stiger inflationen snabbare än förväntat kommer det sannolikt åtstramningar, vilket skulle få negativa konsekvenser för aktiemarknaden.
Den europeiska ekonomin överraskade positivt 2017, fortsätter den att gå bra under 2018?
– Europa ser bra ut och verkar rulla på. Det som skiljer Europa från USA är att USA har en jättestort it-sektor som dragit rejält under året, något man tror kommer att fortsätta.
Var hittar placerarna gulkornen under 2018?
– Om vi pratar regioner har vi tillväxtregioner i Asien som huvudspår. Vi tror på en fortsatt bra efterfrågan där de har en jättebra situation i den pågående globaliseringstrenden. Värderingen är även på en helt annan nivå så det bör finnas potential.
Ett av de stora samtalsämnena under hösten var Bitcoins uppgång, hur ser ni på kryptovalutan?
– Vi tittar inte alls på den. Det är svårt att förstå att den ens tillåts existera i sin nuvarande form. Det är ren spekulation och här kan du verkligen tala om bubbelvarning.
Andelsbanken tror på Europa
– Vi har fortfarande en positiv syn på aktiemarknaden och är mest positivt inställda till Europa.
Det säger Hannes Byskata, placeringschef på OP-Private Åland.
Enligt Hannes Byskata förväntar sig Andelsbanken att börserna fortsätter stiga under 2018.
– Det geografiska område vi är mest positivt inställda till är Europa, speciellt kontinenten där det finns mer att hämta och där värderingarna är lägre än i Norden. Vi har sett att resultaten förbättrats under hösten i hela Europa och det tror vi kan fortsätta. Även tillväxtförvätningarna har skruvats upp.
Hur kan börserna fortsätta stiga efter den redan rekordlånga uppgången?
– Tack vare stimulansåtgärderna från centralbankerna och det exceptionella ränteläget. Det finns väldigt få alternativ till aktiemarknaden just nu.
Finns det ens några alternativ?
– Det är väl lite si och så med det. Tittar man på räntemarknaden är det bara på tillväxtmarknaderna som nivåerna är lockande, men då stiger även riskerna. Hyresavkastning är också ett alternativ, antingen om man hyr ut direkt eller investerar i bostadsfonder.
En bransch på den inhemska marknaden som Hannes Byskata säger kan vara värd att titta på är byggsektorn.
– Det startar många större projekt i Finland under året och det ser ut att bli mer fart på antalet projekt. Det som sker på marknaden är att YIT och Lemminkäinen fusioneras. Däremot finns det vissa orosmoln i Sverige där man ska vara försiktig så länge oron finns kvar. Vi tror att det fortfarande behöver byggas i Sverige, men hittills har man byggt fel typ av bostäder.
Vilka större händelser eller siffror tycker du man ska hålla ett extra öga på?
– Det som jag själv tycker ska bli intressant att följa är om skattesänkningarna i USA leder till ekonomisk tillväxt på sikt. Dollarn utvecklades överraskande svagt under fjolåret med tanke på att administrationen lyckades få igenom skattesänkningarna och att USA ändå är i en fas där de börjat höja räntorna. Den allmänna förväntningen är att detta borde tala för en förstärkning av dollarn under året.
Några större räntehöjningar i Europa under 2018 tror däremot Hannes Byskata inte på.
– Jag tror de europeiska styrräntorna hålls oförändrade. Sedan kan man titta på hur marknadsräntorna börjar röra sig på höstkanten, för det finns en möjlighet att de börja stiga om den goda ekonomiska utvecklingen fortsätter. Förväntningen är att den Europeiska centralbanken (ECB) kanske slutar med sina stödköp hösten 2018 och börjar prata om eventuella räntehöjningar längre fram.
ÅAB tror på Norden och cykliska bolag
Julina Sommarström, private banker på Ålandsbanken, säger att utgångsläget inför börsåret 2018 ser starkt ut.
– Sedan har vi många år av uppgång bakom oss, vilket är lite läskigt.
Julina Sommarström säger att det mesta ser bra ut just nu, i synnerhet på de nordiska marknaderna. Räntorna är fortsatt låga, konjunkturen är bra, lönsamheten god och balansräkningarna starka.
– Det är främst den nordiska marknaden som ser bra ut, men även den europeiska är klart intressant.
Det absolut viktigaste för att börserna ska fortsätta stiga är att det fortsätter komma siffror på att tillväxten håller i sig.
– Alla är lite på helspänn, det behöver komma siffror i mitten på året som ger bra indikationer även för 2019. Så alla konjunkturindikatorer och även hur bolagen rapporterar blir viktigt att titta på. Många bolag är högt värderade och de behöver redovisa en vinsttillväxt som motiverar dessa värderingar.
Var kan placerarna hitta guldkornen?
– Cykliska, det vill säga konjunkturkänsliga, bolag kan vara intressanta eftersom konjunkturen ser så bra ut, till exempel verkstad och basindustri. Bankerna gjorde ett jättedåligt 2017 så de borde kunna ta revansch i år. Bankerna gynnas ju också av en räntehöjning och jag tror vi såg botten på räntorna i fjol. Samtidigt finns det skräp i alla sektorer, så det gäller att plocka rätt aktier.
Förutom att bolagen inte levererar enligt förväntningarna ser Julina Sommarström för stora åtstramningar av centralbankerna som det största hotet mot en fortsatt börsuppgång.
– Det är svårt för centralbankerna att kalibrera penningpolitiken, så det kan få stort utfall om det blir fel.
Men tror du det händer så mycket oväntat i centralbankernas politik, den känns ju rätt utstakad?
– Nej, det tror jag inte. Den Europeiska centralbanken (ECB) drar ner på tillgångsköpen och Federal Reserve i USA fortsätter sin räntebana. Det som blir intressant att se är om skattelättnaderna i USA lyckas skapa tillväxt. Det känns som att det är i USA som den första avmattningen i konjunkturen kommer, men om skattelättnaderna får en bra effekt kan den ge en skjuts åt den amerikanska ekonomin. Annars blir det Europa som får ta över som draglok.
Det trodde inte många för bara ett par år sedan.
– Nej, det gjorde man verkligen inte. Men investeringarna har börjat ta fart i Europa och konsumenterna har en tilltro till ekonomin.
Däremot höjer Julina Sommarström en liten varningsflagg för Kina.
– Kina har gått som tåget men många kritiker menar att det är en skulddriven tillväxt.
Fredrik Rosenqvist