Osäkerheten kring restriktionerna inför att restaurangerna får öppna igen den 1 juni har fått flera som driver restauranger att gå ihop och gemensamt be om svar på de många frågorna som ännu är ouppklarade.
– Det är ingen hemlighet att hotell- och restaurangbranschen är en av de mest drabbade av coronapandemin. Det ger i sin tur ringar på vattnet för leverantörer och så vidare. Det är många som påverkas och nu sitter vi bara och väntar på att få öppna, säger Caroline Lepistö, vd för Åland hotels.
Men för att det ska gå finns det många frågor som behöver redas ut.
– Vi måste få veta hur vi ska göra för att få en bra öppning. Vi vill inte vara smittbärare, utan vill kunna öppna så säkert det går både för våra gäster och vår personal. För att det ska gå behöver vi få direktiv. Vi har inte den kunskap som krävs för hur vi ska agera, vi behöver få hjälp, säger hon.
Den största utmaningen inför öppningen är tiden, säger Caroline Lepistö.
– Det krävs mycket planering. Det handlar om menyer, att städa upp – hela organiseringen måste göras. Sedan är det heller ingen hemlighet att nästan alla i restaurangbranschen är permitterade. Det krävs framförhållning för att få alla på plats för att kunna öppna.
Restaurangerna kommer inte att fungera som vanligt när de väl får öppna igen, med nya regler för bland annat hygien och antal bord.
– Vi utgår från att vi öppnar en helt ny verksamhet. Jag tror att vi under den här perioden som hållit på sedan undantagstillståndet började har hittat nya sätt att arbeta och att vi i branschen har blivit ganska uppfinningsrika. Vi får bara hoppas på förståelse hos gästerna att det inte är samma restauranger de kommer tillbaka till som före stängningen.
Hur snart skulle ni behöva få klarare direktiv?
– Tiden för att kunna göra en perfekt öppning, den har passerat. Nu får vi bara finna oss i den situation som är. Så har det varit hela tiden, att när det kommer direktiv skapar det mer frågor. Det blir ett steg fram och två tillbaka. Det gäller inte bara vår bransch. Samtidigt har jag respekt för att det är en helt ny situation och att ingen vet hur man bäst hanterar pandemin.
Jenny Björklund på Smakbyn säger att den största utmaningen för deras del är att inga turister från Sverige kommer innan den 15 juli. Det efter rekommendationer från svenska Utrikesdepartementet.
– Så ska det ju vara, men vi slits mellan två saker. Säkerheten kommer alltid först och smittskyddet är det viktigaste, men det är på sommaren många får in den största delen av sin omsättning. Sommaren behöver gå bra för att vi ska klara oss året om.
För att kunna öppna den 1 juni behöver de nu få tydligare direktiv från Finlands regering, säger Jenny Björklund.
– Vi måste vänta, men det gör det svårt att planera. Få av oss har så mycket extra pengar i fickorna.
Diskussionerna har berört att ha två meter mellan borden, att sluta servera alkohol ett visst klockslag och att begränsa gästerna till 50 stycken.
– Det mest akuta vi behöver få veta är just restriktionerna. Är det 50 personer per sällskap, per restaurang, eller per rum? Det är svårt för oss att veta. Vi vill öppna så snabbt som möjligt, men säkerheten är jätteviktig. Det ska vara säkert för både gäster och personal, många är permitterade och vi vill kunna få in dem i en bra verksamhet. Det ska kännas bra i magen.
Fredrika Fellman