Det stora spanska färjerederiet Grupo Naviera Armas-Trasmediterránea gick nyligen med i föreningen Ferrygateway Association, där de tidigare medlemmarna är Viking Line, Tallink Silja, Stena Line, Irish Ferries, DFDS, Color Line och Brittany Ferries.
– Grupo Naviera Armas-Trasmediterránea går runt hela Spanien och har trafik till bland annat Kanarieöarna, Mallorca och Nordafrika, säger Sune Häggblom.
Han har en karriär inom Viking Line bakom sig, bland annat som it-direktör. Nu är han vd för Ferrygateway och driver det egna företaget Häggblom Strategy Consulting. Kontoret har han i hemmet på Ängö.
– Nu under coronapandemin jobbar jag förstås hundra procent hemifrån, men även tidigare gjorde jag det till 95 procent, säger han.
Föreningen Ferrygateway Association är registrerad i Danmark, anlitar firmor i bland annat Prag för utveckling och drift och ”kör det i molnet”, säger Sune Häggblom.
Man har inga andra anställda.
– När något måste diskuteras samarbetar jag med rederierna som är medlemmar.
”Stort behov”
Ferrygateway Association bildades av rederier 2014.
– Det handlar om att standardisera kommunikationen mellan rederier och agenter som säljer resor.
Åländska kunder som ska köpa resor till Sverige eller Finland vet oftast vad de vill ha, och kan därför gå in direkt på rederiernas webbsidor och boka.
– Men en stor del av resenärerna vet inte vad de vill köpa.
Agenterna riktar sig till dem och erbjuder ett fritt val bland resealternativ och priser, säger Sune Häggblom.
– Många trodde tidigare att agenternas roll var utspelad, men framför allt online-agenter har snarare fått en större roll. Därför finns ett stort behov av standardisering, säger han.
Om man till exempel sitter i Hongkong och säljer flera olika rederiers resor i Europa är det bra om man inte behöver bygga ett program för varje rederi.
Liknande standarder har funnits tidigare.
– Men de har blivit föråldrade. Man kan till exempel inte köpa kryssningar och måltider med dem. Därför beslöt rederierna att grunda Ferrygateway Association.
Åtta rederier är medlemmar, men man måste inte vara medlem för att använda Ferrygateways ”switch”, genom vilken rederier och agenter har kontakt med varandra.
– Agenter världen runt använder den, säger Sune Häggblom och nämner USA, Singapore, Hongkong och Europa.
– Det är tänkt att vara en världsstandard. Vi är i en expansionsfas tills vidare.
Open source
Standarden är open source, det vill säga fri att använda. Men för att använda switchen behöver man ingå ett avtal med Ferrygateway och betala en månadsavgift.
Medlemmarna betalar en medlemsavgift.
– De har grundat föreningen och har inflytande över utvecklingen. De kan göra sina röster hörda och kan utveckla standarden i en riktning som är lönsam för dem. Det ska vara enkelt och billigt att sälja sina resor, säger Sune Häggblom.
För tillfället bedriver många rederier endast verksamhet på en miniminivå, säger han.
– De flesta har väldigt lite utveckling av hur man säljer. Men om man använder sig av den här tiden, och fortsätter med sin utveckling, kan man få ett försprång.
Ferrygateways målsättning är att få både fler rederier och fler agenter kopplade till switchen.
– Många rederier använder standarden redan i dag.
Anna Jakobsson