Efter en konjunkturuppgång 2017 och 2018 började konjunkturläget på sjötransportmarknaden i fjol att vika nedåt. Enligt Rederibarometern, som publicerades i går av Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral Brahea vid Åbo universitet, förväntar sig rederierna även att 2020 kommer att medföra ”en ganska negativ utveckling”.
Det främsta hindret för tillväxt och utveckling anses vara den allmänna osäkerheten inom ekonomin och svårigheter att hitta kunnig arbetskraft, men bland orosmomenten nämns även ökade arbetskraftskostnader, otillräcklig efterfrågan och dålig prisutveckling. Priset på finska flaggan, som har förändrats märkbart de senaste åren, har efter en flerårig paus åter seglat upp som ett mörkt moln.
Ännu har det sjunkande konjunkturläget på sjötransportmarknaden inte haft positiva konsekvenser för rederiernas omsättningsutveckling, drygt hälften uppgav att att den snarare ökat något.
Oenigt om fraktpriser
Även konjunkturläget för transportefterfrågan har börjat ta en nedåtgående riktning. 47 procent av deltagarna anser att efterfrågan har försämrats något medan något färre svarar att läget är oförändrat. 11 procent bedömer att transportefterfrågan har ökat.
När det gäller utvecklingen av sjötrafikens fraktpriser är rederierna inte eniga, lite under hälften svarar att situationen är oförändrad med en dryg tredjedel anser att priserna har sjunkit något.
Hälften av rederierna som deltagit i enkäten bedömer att bunkerpriserna ligger på samma nivå som föregående år, medan en tredjedel anser att priserna stigit något. En förklaring som anges är att användningen av olika bränslen påverkar hur rederierna svarat. Priserna förutspås framöver stiga mer än under den gångna perioden– inte ett enda rederi tror att bunkerpriset blir billigare.
Påverkas inte
I barometern ställs en ny temafråga varje år, och den här gången handlar den om den globala gränsen för svavelhalten i bränsle – som 2020 minskas från 3,5 procent till 0,5 procent. Majoriteten av rederierna svarar att regeln inte kommer att påverka deras verksamhet. Sedan 2015 har nämligen fartyg inom svavelkontrollområdet (SECA), där Östersjön ingår, använt bränsle med en svavelhalt på högst 0,1 procent.
En negativ följd av den globala begränsningen, anser rederierna, kan dock bli att priset på det tillåtna 0,5-procentiga bränslet stiger och att problem med tillgången kan förekomma. Flera lyfter dock fram att en renare sjöfart ger en positiv bild utåt av rederinäringen.
Annika Kullman