Förra helgen rapporterade Ålands polismyndighet att fyra ungdomar misstänks för grova rattfyllerier med mopeder. Helgen före skolstarten brukar visserligen vara extra stökig på Åland, säger Johan Pawli. Men polisen har även annars sett en ökning av rattfyllerier bland minderåriga som kör mopeder eller mopedbilar.
– Vi är väldigt oroliga över det, eftersom det handlar om minderåriga som inte har erfarenhet i trafiken. Det behövs inte någon hög hastighet för att man ska skada sig, säger Johan Pawli.
De här rattfyllerierna är ett fenomen som kommit upp den senaste tiden.
– Det är ett problem som vi måste djupdyka i och se om vi hittar något mönster.
Släppt kontrollen
Ledande fältare Sandra Lindberg säger att fältarna har märkt en ganska ordentlig ökning av rattfyllerier bland unga.
– Det är något som vi är oroliga över. Vi flaggade för det redan före sommaren. Vissa ungdomar tar det inte på allvar och tycker inte att det är konstigt att köra när man är full.
För vissa kan det till och med vara som ett slags alibi att man har kört hem, eftersom man då ”inte har druckit”.
Enligt Sandra Lindberg har fältarna sett vissa tecken på att föräldrar har släppt kontrollen över sina ungdomar i sommar.
– Det har varit färre vuxna i rörelse på stan och bostäder har stått tomma när föräldrarna åkt till stugan.
Det har gjort att ungdomar har kunnat ha fester hemma, där är det svårare för fältarna att nå dem.
Konsekvenser
Fältarna arbetar nu med att få ut information till föräldrar om att de kan behöva hålla koll på sina ungdomar.
– De behöver vara vakna när ungdomarna kommer hem och kontrollera hur det är. Man kan fråga hur kvällen varit och visa att man bryr sig.
En annan sak som man kan tala om är vad som kan hända om man kör full och vad som kan bli konsekvenserna av det, säger Sandra Lindberg.
Johan Pawli uppmanar ungdomarna att tänka efter och föräldrarna att hålla koll. Om ungdomar inte följer sina föräldrars uppmaningar kan man överväga att inte låta ungdomarna köra moped eller mopedbil på veckosluten, säger han.
Mer stök
Både Johan Pawli och Sandra Lindberg bekräftar den bild som Anders Holmberg vid Shell Mariehamn och Petra Rajalin vid Varuboden City gav i gårdagens tidning. Det har blivit allt mer stök i form av bland annat fylleri och skadegörelse sedan i våras.
– Vi håller med om att det har varit mer stök utanför butiker och sevicestationer i stan och på norra Åland, säger Sandra Lindberg.
Ungdomar har samlats på olika platser, säger Johan Pawli.
– Vi har en kontinuerlig diskussion med Select, och Varuboden kontaktade oss i går, säger han på fredagen.
Polisen riktar sin övervakning till de platser där det sker ordningsstörningar. Det har i det här fallet främst handlat om oljud och nedskräpning, enligt Johan Pawli.
Anna Jakobsson