De samfundsskatter som uppbärs i Finland tillfaller till 68,65 procent staten och till 31,35 procent samfundens hemkommuner. Fördelningen kommunerna emellan baseras på vad respektive kommuns samfund har betalat under de tre senast fastställda skatteåren, och i landskapet fördelas medlen genom att landskapsregeringen varje vår fastställer en så kallad fördelningsnyckel.
Denna ska enligt den åländska kommunalskattelagen baseras på officiella uppgifter från Statistikcentralen, och ett nyckeltal om exempelvis 0,1 innebär att kommunen i fråga i år har rätt till 10 procent av årsmedelvärdet av vad samtliga åländska samfund betalade i skatt åren 2014–2016.
Den 29 mars, när landskapsregeringen senast beslutade om saken, erhöll Jomala en nyckeltal motsvarande knappt 12,5 procent av samfundsskattekakan.
Men beslutet baserades på felaktig statistik – vilket landskapsregeringen kände till. Det säger Jomalas kommundirektör John Eriksson.
”Har inte lyft ett finger”
John Eriksson berättar att han i vintras reagerade på en sammanställning över vilka företag som betalade mest samfundsskatt i Jomala. Flera större företag saknades, och han har sedan dess fått bekräftat att Statistikcentralen felaktigt har klassificerat flera av dem som skattskyldiga i Mariehamn.
– I de flesta fallen handlar det om att Statistikcentralen har utgått från att företagen ska betala samfundsskatt i Mariehamn på grund av postadressen. Systemet är inte direkt rättssäkert.
Den första februari skickade han ett mejl till Skatteförvaltningen, med kopior till landskapsregeringens förvaltningschef Dan E Eriksson och finanschef Conny Nyholm.
– Jag tog för givet att landskapsregeringen skulle visa ett intresse för att felaktigheterna skulle rättas till, eftersom fördelningen av samfundsskatten mellan kommunerna är åländsk behörighet, och landskapsregeringen har det övergripande ansvaret. Men landskapet har inte lyft ett finger.
Kan inte skylla ifrån sig
John Eriksson påminner om att det senast för tio år sedan uppdagades att flera Jomala-företag av Statistikcentralen hade registrerats som verksamma och skattskyldiga i Mariehamn. Enligt honom saknar landskapsregeringen bland annat därför möjligheten att två sina händer.
– Problemet är på intet sätt nytt, och av mina mejl framgår tydligt vad det är som Statistikcentralen har fått fel.
John Eriksson uppskattar att summan som Jomala har gått miste om uppgår till minst tiotusentals euro per år under vart och ett av de senaste åren.
– Men det kan röra sig om betydligt mer än så. I Jomala har vi tillgång till endast våra egna skattelängder, och just därför är det viktigt att Skatteförvaltningen utreder saken och redovisar sina slutsatser.
Han säger att han från stadsledningen har fått beskedet att Mariehamn inte kommer att betala tillbaka någonting som landskapsregeringen har fördelat till staden från Jomala-företag.
– Inte minst därför förväntade jag mig att landskapsregeringen skulle ha ett intresse av att lösa den här situationen tillsammans med Jomala.
Tveksam om hinner rätta
Landskapets finanschef Conny Nyholm påminner på måndagseftermiddagen om att landskapsregeringen ännu kan korrigera årets fördelningsnyckel – så länge Statistikcentralens uppgifter har korrigerats före utgången av september.
– Och vi arbetar nu med att boka in ett möte med Skatteförvaltningens ledning.
Så Jomala-företagens uppgifter kommer att rättas före oktober?
– Det finns en risk för att det inte går så snabbt. Mötet med skatteförvaltningen blir inte förrän efter sommaren.
Varför har landskapsregeringen inte agerat tidigare?
– Jag har noterat John Erikssons mejl till Skatteförvaltningen, men det är just Skatteförvaltningen som har varit mottagare av hans påpekanden.
– Landskapsregeringen är bunden av att den måste följa den statistik som lagen hänvisar till, och vad den kan göra är egentligen att påtala fel. Det är de som vi avser göra nu.
Robert Vickström