Den nya medieavgiften kommer enligt Ålands radio och tv:s beräkningar att ge bolaget ett inkomstbortfall på minst 100.000 till 150.000 euro per år. Det kombinerat med att den finansiering som public service-bolaget har haft hittills inte har justerats på över tio år gör att bolaget nu har skrivit ett brev till samtliga ministrar med en begäran om att diskutera finansieringen av företaget.
– Den nuvarande tv-avgiften har inte justerats sedan den fastställdes och under den tiden har vi haft drygt 16 procents kostnadsökning. Det får en ganska stor påverkan på vår verksamhet. Vi har effektiviserat och trollat och vi har haft ett överskott som vi nu håller på att äta upp. Vi måste få till en långsiktighet så att vi kan stå på hållbara ben, säger Emil Eriksson.
Ni har ju känt till den nya medieavgiften och har framfört åsikter om den, vad är det som gör att ni skickar det här brevet nu?
– Vissa saker i vårt remissvar på den nya medieavgiften har beaktats, till exempel finns det en möjlighet att indexjustera avgiften. Men däremot valde man att inte justera grundavgiften som vi hade hoppats på. Nu har vi en ny landskapsregering och vill diskutera finansieringen med den.
Är det på grund av coronapandemin som finansieringen blivit mer osäker?
– Dels finns det en osäkerhet i medieavgiften och dels osäkerheten med pandemin.
I brevet skriver Ålands radio och tv ”En sak som är klar är att bolaget med nuvarande verksamhet och investeringsbehov inte klarar av att fortsätta verksamheten med nuvarande uppdrag i det fall kostnadsramarna skulle minska – och detta i ett läge när den behövs som mest”.
Vad i er verksamhet skulle ni inte kunna fortsätta med?
– Så långt har vi inte kommit. Det får vi sätta oss ner och titta på, om det handlar om att plocka bort eller prioritera om.
Coronapandemin har gett Ålands radio och tv mer kostnader, bland annat kostnader för utrustning och ändrade arbetstider. Man räknar också med att coronapandemin kommer att påverka företaget på sikt då fler personer sannolikt kommer att bli avgiftsbefriade från medieavgiften då den är kopplad till varje persons inkomst.
Inför 2020 hade bolaget budgererat för en förlust på 112.997 euro.
– Det är ett mer ansträngt läge nu. Vi ligger sämre än budget.
Vad hoppas ni att brevet till landskapsregeringen ska ge?
– Vi hoppas att vi kan ha en öppen diskussion för att få till en hållbar finansiering. En direkt övergång till medieavgift är inte hållbar, speciellt inte med coronapandemin. Vi behöver ha någon sorts garanti för det första året tills vi vet mer hur det här påverkar oss.
Ålands radio och tv skriver också i brevet att de på grund av den rådande coronasituationen inte har sänt en formell begäran om tilläggsanslag.
Varför har ni inte gjort det?
– Det är inte en akut likviditetskris och det har funnits annat arbete för oss och landskapsregeringen att göra under den här tiden. Däremot måste vi starta en diskussion nu.
Petra Dahlgren