I förra veckan fick taxiföretagarna på Åland ett brev från Kommunernas socialtjänst (KST) med information om självrisken för färdtjänst enligt socialvårdslagen. För de flesta, i synnerhet på landsbygden, innebär förändringen en välkommen sänkning av självrisken, skriver styrelsen för åkeriföreningen. Men ur stadsperspektiv blir det en dramatisk höjning.
Hittills har självrisken inom staden varit noll euro. Nu blir den 25 procent av resans pris, dock minst fem euro. Åkeriföreningen uppmanar KST-styrelsen att avstå från minimibeloppet på fem euro och att endast låta självrisken uppgå till 25 procent per resa. Resorna inom Mariehamn är nämligen ofta så korta att en självrisk på fem euro kan motsvara halva resans pris.
Många färdtjänstkunder måste ”vända på slantarna” och en höjning av självrisken till fem euro kan vara rena katastrofen för dem, framhåller åkeriföreningens styrelse.
Har inte meddelat
Börje Häggblom, styrelseordförande i Mariehamns åkeriförening, säger att taxiföretagarna inte har börjat begära in självrisken av kunderna än, trots att den enligt KST:s brev gäller sedan den 1 februari.
– Problemet är att man inte bara kan göra en drastisk höjning från noll till fem euro och inte meddela kunderna, det vill säga de som åker, säger han.
– Vi kan inte bara börja med något nytt. Om kunderna får reda på förändringen i bilen tror de att det är vi som försöker lura dem.
Åkeriföreningen har skrivit till KST i ärendet.
– Det handlar ju om personer som har färdtjänst. De har inte så mycket extra pengar, säger Börje Häggblom.
Lika för alla
Runar Karlsson (C) är styrelseordförande i KST. Han säger att meningen med KST är att det ska vara lika för alla, i stället för att ha lika många system som det finns kommuner.
– Det innebär att en del får det lättare och en del får det svårare. Vissa kommuner har haft mer förmånligt än vad lagen kräver. Vi kan inte alltid ta det förmånligaste systemet, det har vi inte pengar till.
KST har en mycket tajt budget, säger han.
– Och kommunerna har det i sin tur också jättetajt. Det finns även lagstiftning som ska följas.
I dag har styrelsen för KST möte och man ska diskutera frågan om självrisken, säger Runar Karlsson. Men något beslut i frågan fattas troligtvis inte.
– Ska något förändras måste det beredas av tjänstemän.
Åkeriföreningens ordförande säger att KST inte informerat dem som har färdtjänst om förändringen?
– Nej, jag tror inte att var och en har fått information. Man har berättat om KST och att man får ta kontakt om man undrar vad som händer med servicen. Det har man kunnat göra både före och efter årsskiftet, säger Runar Karlsson.