Det finns väldigt lite forskning om kommunala bolag i Finland, enligt Linnéa Henriksson som är universitetslärare i offentlig förvaltning vid Åbo akademi. Hennes forskning är inriktad på kommuner och kommunal serviceproduktion.
Frågan om vad som lönar sig när det gäller styrningen av bolagen är enligt henne eftersatt.
– När det gäller vad som lönar sig måste man fråga sig: i förhållande till vad? Man kan se på antingen affärsmässiga värden eller legitimitetsvärden, säger hon.
Kombination
Med politiker i styrelserna upprätthåller man eventuellt legitimitet i förhållande till invånarna, medan sakkunniga och styrelseproffs å andra sidan betonar företagens affärsmässighet.
– Det är nog så att sakkunniga och proffs i styrelsen är bättre för effektiviteten, men de kan samtidigt vara främmande för kommunalt ägande. Det faktum att det i det kommunala ansvaren ingår annat än ekonomisk vinning kan för människor som enbart befunnit sig i privat sektor vara främmande, säger Linnéa Henriksson och fortsätter:
– Å andra sidan: om man mest har lokala politiker med god kännedom om lokala förhållanden i styrelsen kan den inte anses ha kompetens på alla områden. Kanske är den bästa lösningen en kombination av dessa två värden.
Fokus på service
Hon exemplifierar balansen mellan legitimitet och affärsmässighet med att ett offentligt ägt elbolag kan behöva bygga ut elledningar även till olönsamma områden samtidigt som det behöver göra affärsmässiga reformer för effektivitetens skull.
Vilka problem kan det finns med enbart politiker i styrelserna?
– Är det ett kommunalt ägt bolag så har politikerna slutligen det yttersta ansvaret, men många gånger tas proffs in för att sakkunskapen bland de politiska styrelseledamöterna inte räcker till.
– Samtidigt kan det ju vara väldigt slumpmässigt. Bara för att man är politiker betyder ju inte att man inte har sakkunskap, och omvänt måste ett styrelseproffs inte vara duktig på strategiska lösningar.
I slutändan vill Linnéa Henriksson lyfta blicken från själva bolagsformen och fokusera på servicen som produceras.
– Det finns en tendens att tro att bolagsformen i sig är avgörande, att verksamheten blir effektiv för att man bolagiserar den, men det är inte så enkelt. All verksamhet behöver fortsättningsvis god ledning och strukturer, oberoende av verksamhetsform.
Henrik Herlin