”Det är alltid sakfrågorna
som är det viktiga”
Den här mandatperioden har varit turbulent för Ålands framtid, men ordförande Peggy Eriksson säger att stämningen inom partiet ändå är god.
– Vi är ett lite speciellt parti. Det är alltid sakfrågorna och att driva politik som är det viktiga, säger hon.
Ålands framtid har en plats i Ålands lagting. Förra mandatperioden hade man två ledamöter i lagtinget och ordförande Peggy Eriksson sticker inte under stol med att det senaste valet var en besvikelse.
– Jag kan inte säga att det gick fel, det är ålänningarna som bestämmer. Men om vi ska vara självkritiska, var vi inte tillräckligt bra på att lyfta våra hjärtefrågor, säger hon.
När mandatperioden inleddes hette partiets ordförande Pia Eriksson. Hon valdes inte in i lagtinget, partiets enda plats gick till veteranpolitikern Anders Eriksson.
Efter en del turbulens med partibyten, en period av stödparti för regeringsblocket, landar det nu på att partiet sitter i opposition.
Peggy Eriksson menar att partiet ändå mår bra.
– Vi är ett lite speciellt parti. Det är alltid sakfrågorna och att driva politik som är det viktiga. Politikerna har nästan en underordnad roll. Det var ett aktivt val att stöda regeringen och försöka påverka regeringsprogrammet.
Så småningom valde man att lämna regeringssamarbetet.
Stora frågor
Det är en stor utmaning att som ordförande inte sitta i lagtinget säger Peggy Eriksson.
– Men jag har varit kallad på partiledarmöten. Jag är förvånad över att man inte pratat om de stora utmaningarna för Åland. Det har varit småsaker och dispyter man försökt reda ut. De stora frågorna som självstyrelsens utveckling, svenska språket och ekonomin har vi tyvärr inte diskuterat alls.
Vilka frågor har ni särskilt drivit den här mandatperioden?
– Hur vi ska lyfta Åland internationellt. Jag är själv viceordförande i styrelsen för European Free Alliance, som är ett jämförelsevis stort EU-parti. Anders Eriksson har försökt lyfta frågor under sin tid i Nordiska rådet.
Man har också hållit om seminarium miljöarbete med inbjudna EU-parlamentariker.
– Det började med Fit for 55, när vi förstod att det kunde påverka sjöfarten. Vi lyfte Ålands geografiska läget i Östersjön, isförhållanden, tyngre fartyg, större motorer som leder till större utsläpp än från andra fartyg.
Ni är ett litet parti, men kanske det mest internationellt utåtriktade partiet.
– Den största utmaningen för Åland är att synas internationellt. EU-lagstiftningen påverkar Åland och vi har ingen röst där. Vi arbetar systematiskt att nätverka med andra EU-partier i Europa och försöker marknadsföra det. Alla på Åland ska inse att vi inte är en liten skärva i Östersjön utan att det finns 200 miljoner människor i Europa som arbetar för att utöka sitt eget självbestämmande. Det är en naturlig känsla att vilja bestämma själv.
Även om frågan om självständighet finns kvar som en vision satsar partiet nu mer på att försöka utveckla självstyrelsen.
– Vi har hållit på med revidering av självstyrelselagen i snart tolv år. Det sker ingen utveckling och tyvärr måste vi försvara oss eftersom vi möter mycket motstånd.
Peggy Eriksson menar att vårdreformen i Finland och hur den ställde till det för de åländska förhållandena visar att man glömmer ett av landets två parlament.
På vilket sätt skiljer ni er från de andra partierna?
– Vi tycker vi är spjutspetsen. Det är vi som driver på i självstyrelsefrågor.
För Ålands framtid är ekonomin en av de viktigaste valfrågorna.
– Inom den finns alla de utmaningar som finns för näringslivet, exempelvis skattegränsen.Vi måste se till att ha ett program eller en vision vilka de största utmaningarna för näringslivet, till exempel sjöfarten, jordbruket, småföretagare. Vi måste sätta krutet på det. Vi är frustrerade att vi inte får med oss de andra partierna i de stora tunga frågorna.
Svenska språket och självstyrelsen är naturliga valfrågor för partiet.
Tre platser i lagtinget
Inför höstens val vill man ha en blandning av unga och gamla, män och kvinnor från hela Åland på sin kandidatlista. Förhoppningen är att man går från den här mandatperiodens enda ledamot i lagtinget till tre.
– Då skulle vi få tyngd bakom våra ord och vårt arbete.
Man har dragit lärdom av det senaste valet och försöker vara mer konkret i vad det innebär med självstyrelse.
– Vi kanske inte har visat tillräckligt bra vad det innebär i praktiken om vi tappar vår rätt att bestämma själva. Vi måste komma med konkreta exempel.
Ålands framtid är inte främmande för att ha en ministerpost.
– Det viktigaste är att kunna påverka och en ministerportfölj är ett sätt.
Peggy Eriksson vill inte välja något regeringssamarbete.
– Vi är ett mittenparti och vi kan samarbete med dem som driver samma frågor.
Nina Smeds
tel: 26 635