Birka Cruises har trafikerat i 49 år på Östersjön, nästa år skulle det vara 50-årsjubileum. Men något firande blir det inte. I stället läggs verksamheten ner.
509 medarbetare berörs. 43 anställda på land i Stockholm och 466 sjöanställda inom Rederi Eckerö Sverige Ab. De som arbetar på Birka Stockholm och de som arbetar på ms Eckerö ingår i samma personalstyrka. Av de 466 anställda arbetar 350 ombord på Birka Stockholm, men det är ännu inte klart vilka av dessa 466 som får gå.
– Vi har redan tidigare haft MBL-förhandlingar (se faktaruta) så alla är redan uppsagda. För de landanställda finns ingen återanställningsmöjlighet och nu ser man över hur det ser ut för de sjöanställda, vilka som får platser, säger Eckerökoncernens personaldirektör Lasse Karlsson.
De tidigare MBL-förhandlingarna gällde korttidspermitteringar, nu sjösätts de alltså permanent, men en stor del av arbetet är redan gjort, därför räknar man med att förhandlingarna kommer att gå relativt snabbt.
– Vi borde vara klara inom tre veckor. Vi är ganska klara redan i och med att det största arbetet gjordes i mars.
Av de 466 anställda på Rederi Eckerö Sverige är 150 stycken ålänningar. Hur många av dessa som får gå är ännu inte klart, då det fortfarande kommer att behövas personal på ms Eckerö.
– Men om man tittar på turordningen så utgår man framför allt från anställningstid. Många av ålänningarna har arbetat ganska lång tid inom koncernen och det betyder att den åländska delen kommer att drabbas mindre än den svenska, säger Björn Blomqvist.
– Anställningstiden väger tungt, mycket tyngre i Sverige än i Finland, men det går inte att säga exakt hur många som får sluta, och det är inte bara anställningstiden som räknas, även andra faktorer väger in.
Huvudplanen är att sälja
I tre och en halv månad har Birka Stockholm legat still. Och rederiet kan inte se att hon skulle kunna köra inom den närmaste tiden, därför togs beslutet att lägga ner. Men Birka Cruises har haft lönsamhetsproblem en längre tid.
– Och nu slog pandemin undan benen på oss, säger Björn Blomqvist.
– Förhoppningen var att få igång verksamheten. Men hoppet har falnat och vi var tvungna att ge ett slutgiltigt besked, säger Lasse Karlsson.
– Trots en medvetenhet om hotet så blir det inte verkligt förrän det är klart. Nu måste vi stöda personalen som får gå, det är en otroligt duktig personal som har alla förutsättningar att hitta ett nytt jobb. Vi måste också stötta den personal som finns kvar och ge en tro på att verksamheten som finns kvar kan blomstra. Och förhoppningsvis kan vi anställa igen.
Vad händer med Birka Stockholm?
– Vår huvudplan är i första hand att sälja. Men det är beroende av hur lång tid det tar. Det kan också bli så att vi hyr ut henne, säger Björn Blomqvist.
Till vad?
– Kryssningstrafik till exempel. Men vi har också haft förfrågningar om att få hyra henne för personaltransporter, det har aktualiserats med anledning av pandemin. Att hon skulle fungera som transport till en ö, till exempel. Vi har också haft logiförfrågningar av samma orsak.
– Det är heller inte uteslutet att vi skulle ha henne kvar i egen regi och hitta någon verksamhet. Men i sådana fall inte under Birka Cruises. Men huvudplanen är att sälja.
Är nedläggningen av Birka Cruises något som räddar koncernen eller ger det bara ett andningshål?
– Koncernen klarar sig. De andra delarna är livskraftiga så bolaget kommer att klara sig. Men de andra delarna mår ändå så pass dåligt att de inte klarar av att ge stöd till Birka Cruises längre.
Ger beslutet inkomster fram till dess att Birka Stockholm säljs?
– Det ger ingen dramatisk förändring ekonomiskt nu. Vi har en del kostnader för att hålla det hela uppe, och vara beredda på att kunna starta upp. Det kostar för kontoret, teknik och så vidare. Men det tar veckor innan vi märker någon effekt.
– Någonstans måste man fatta ett beslut och vi kan inte fortsätta att tro att vi ska kunna starta om en månad och sedan om ytterligare en månad. Därför var vi tvungna att fatta det här beslutet, säger Björn Blomqvist.
Birka Cruises har haft dålig lönsamhet, hade företaget klarat sig utan pandemin?
– Före pandemin hade vi förhoppningar om att få en bättre lönsamhet. Vi hade bland annat anställt en ny vd och vi hade nya idéer och satsningar. Men pandemin kom i vägen.
För en vecka sedan började ms Eckerö återigen att gå i trafik. Det var rätt beslut, menar Björn Blomqivst.
– Det är absolut bättre att köra än att ligga still. Eckerö har fler ben att stå på, frakt bland annat, om än inte mycket. Eckerö används också för transport och inte bara kryssningar. Det är en mindre verksamhet som är mer flexibel än Birka. Det är inte lika stor risk att starta Eckerö som Birka.
Hur har den här perioden sedan pandemin startade varit?
– Det har varit jobbigt på alla sätt. Det har varit en hög arbetsbelasning på mig och alla andra. Och det har nästan utestlutande varit tråkigheter och aldrig några riktiga segrar. När veckan är slut har man tänkt att man åtminstone inte har gått under. Och det är långt kvar innan man kan blåsa faran över, säger Björn Blomqvist.
– Från den 1 mars har man levt i en bubbla, allt har handlat om att försöka rädda verksamheten. Jag vill ge en stor eloge till vår personal, inte bara på kontoret utan också vår sjöpersonal. De har varit oerhört lojala och förstått situationen, att det här kommer utifrån och inte är något vi har kunnat påverka, säger Lasse Karlsson och fortsätter:
– Jag tror att många känner att vi inte har informerat tillräckligt och många frågar sig om vi har gjort allt för att rädda verksamheten. Men det har varit svårt när beskeden har kommit så snabbt och ändrats hela tiden.
Sover ni på nätterna?
– Det går i vågor. Kanske inte alla nätter.
Petra Dahlgren