Enligt Christer Fahlstedt kommer med stor sannolikhet propositionen om en omreglering av den svenska spelmarknaden i februari eller mars 2018.
– Eftersom det finns en så stor samsyn och alla är så nöjda med det förslag som finns skulle det vara en stor skräll om propositionen skiljer sig nämnvärt från det förslag som presenterades i utredningen. Förhoppningsvis kan riksdagen rösta om lagförslaget innan valet nästa september och då kan processen med att dela ut spellicenser komma i gång 2019.
Paf har länge arbetat för en omreglering av den svenska spelmarknaden, vilket skulle göra det lättare att konkurrera inte minst med de många Maltabaserade spelbolagen som bedriver verksamhet i Sverige.
Spel på fartyg
I sitt remisssvar till utredningen av en omreglering av den svenska spelmarknaden skriver Paf att man är ”mycket positiv” till omregleringen och att det är viktigt att licenssystemet kommer på plats enligt den tidsplan som finns. På samma gång har man invändningar mot vissa förslag, som i många fall rör regleringen av spelandet på fartyg i internationell trafik.
I dag gäller svensk lagstiftning på fartyg som befinner sig på svenskt territorialvatten. Enligt utredningen ska den nya lagstiftningen både gälla på svenskt vatten och på fartyg med svensk flagg som befinner sig utanför svenskt territorium, vilket Paf anser är orimligt.
Paf har i dag ett tillstånd från landskapsregeringen att ordna pokerturneringar på sina fartyg, men enligt förslagen i den svenska utredningen blir det i praktiken olagligt att ordna pokerturneringar på svenskflaggade fartyg eller fartyg som befinner sig på svenskt vatten. Detta eftersom utredningen vill förbjuda pokerturneringar på platser där det förekommer annat spel om pengar. Enligt Paf är detta förslag diskriminerande.
Nationell insättningsgräns
Paf har också ett antal invändningar gällande förslagen om ansvarsfullt spelande, där man vill se hårdare krav.
– Vi är oroliga för att vi kommer att vara mycket tuffare än våra konkurrenter. Vi vill inte att det ska vara en självreglering, det tror vi inte på. Vi vill att detta ska vara reglerat i lag. Det ska till exempel inte vara upp till var och en att bestämma vad som är ett riskbeteende, utan samma bedömning ska gälla oavsett var man spelar, säger Christer Fahlstedt och fortsätter:
– En stor fråga är insättningsgränsen, som blir obligatorisk vid onlinespel. Vi tycker att denna gräns ska vara nationell. Om jag som spelare slår i min gräns hos Paf ska det inte gå att fortsätta spela hos en annan aktör. Det här är en fråga vi driver ganska hårt.
Problem med matchfixning
Ett aktuellt ämne på den svenska spelmarknaden är problemet med matchfixning, där grovt kriminella och den organiserade brottsligheten i allt högre utsträckning genom hot och mutor försöker påverka resultatet inom i synnerhet svensk fotboll.
Enligt utredningens förslag ska spelmyndigheten ansvara för en nationell plattform för att motverka matchfixning, något Paf ställer sig positiv till. I sitt remissvar skriver Paf att ”bekämpningen av matchfixning är av yttersta vikt för såväl idrottens som spelbranschens trovärdighet”.
– De som fixar matcher spelar däremot inte på Paf eller ens på Svenska spel eller Unibet, utan företrädesvis i Asien. Du kan inte spela en miljon dollar på en match i svenska division två hos Paf, det finns inte på kartan att vi accepterar ett sådant spel. När det finns misstankar om att en match är fixad har vi nästan aldrig någon omsättning på dem. Det var en sådan match för ett litet tag sedan och då tror jag vi hade en omsättning på 23 euro på matchen. Men för sporten är detta ett jättestort problem.
Fredrik Rosenqvist