Stadens infrastrukturnämnd godkände i juni att ett avtal ingås med föreningen som vill utöka discgolfbanan och fördubbla antalet korgar från nio till 18.
Exakt hur banans sträckning ska se ut är inte klart. Nämnden har beslutat att den slutliga banskissen ska godkännas av infrastrukturdirektör Kai Söderlund innan utbyggnaden sker. Men det är klart att utvidgningen innebär att naturområdet mellan vattentornet, Sjömansskolan och Mariehamns energi tas i bruk för sporten.
Det är dock oklart när en utvidgning kan bli av. Först gjordes sju olika rättelseyrkanden efter infrastrukturnämndens beslut. Dessa avslogs av nämnden, vilket har lett till besvär till Ålands förvaltningsdomstol.
”Mindre slitage”
Björn Hägerstrand är en av dem som gärna vill att discgolfbanan utvidgas.
– Det är ett privat initiativ av en förening. Staden skulle få 18 hål gratis och en förening som avlastar infrastruktursektorn.
Utvidgningen skulle leda till flera förbättringar jämfört med i dag, anser han.
– Nu går många två till tre varv på banan i Badhusparken. Efter en utbyggnad kan man gå en runda på 18 hål i stället för två varv på niohålsbanan. Det leder till mindre slitage i naturen och mindre störningar för grannarna.
Han är positiv både till sporten och till platsen.
– Alla har möjlighet att utöva den här sporten. Gammal som ung kan spela tillammans. Och den är gratis, en disc kostar kanske 5 euro.
Mycket sly
Gällande området för utvidgningen säger Björn Hägerstrand att det knappt används i dag.
– Det är mycket sly. Ska vi ha en park i centrala Mariehamn som ingen använder, när det är en sådan utrymmesbrist?
Han beskriver det som att 20–30 gamla torra martallar behöver fällas för den utvidgade banan och att det är en mindre ingripande åtgärd än att bygga en bana i skogen vid Baltichallen, vilket har föreslagits.
– I skogen vid Baltichallen växer enorma tallar och granar.
Björn Hägerstrand tycker att Badhusområdet även är en fantastik plats att utöva sporten på. Eftersom det har spelats discgolf här sedan 1982 rankas banan som den fjärde äldsta banan i Europa, säger han.
– Det är ett kulturarv om något.
Den kommentaren får dock Barbro Sundback att ta upp Doktorsvillan och alla fönster som gått sönder när discar träffat byggnaden.
– 12–15 handblåsta fönster från 1800-tal och tidigt 1900-tal är borta. Det har ingen förening betalat, det har skattebetalarna gjort, säger hon.
”Farlig terräng”
Barbro Sundback, som visserligen är emot utvidgningen av banan, säger att hon inte har något emot discgolf. Men just den här placeringen är konfliktfylld, vilket aldrig är bra för ett projekt.
– Det finns olika åsikter om det här i staden, bland de boende i området, bland mariehamnare som vill att området ska fortsätta att vara en park och bland miljövänner. Det handlar om reella konflikter som inte försvinner med den här utvidgningen.
Hon ser fler problem med lokaliseringen av den nya delen av banan. Området är skyddat i generalplanen, men träd och mark skadas av discgolfen.
– Discarna hamnar lite var som helst. Det sliter på vegetationen. Ibland fastnar diskarna i träden. Då tar man någon sten och kastar för att få ner dem. Slitaget är ganska omfattande och återväxten är inte snabb.
En utbyggnad innebär också att många träd måste tas ner i skogsområdet på och nedanför berget.
– Det är många träd av olika tjocklek som blivit uppmärkta. Inte bara ris och sly.
Barbro Sundback ser också problem med att banan ska gå ända ner mot Mariehamns energis område.
– Det är oerhört farlig terräng där.
Dessutom saknas rastställen och toaletter.
– Alla sporter behöver särskilda områden för att kunna utövas ostört.
Besvär till domstol
Barbro Sundback är även tveksam till hur det blir med skötseln av området när en förening ska ha ansvar för den saken.
– Det oroar mig. Jag ser inte den långsiktiga och hållbara skötseln av det hela. Det är ett väldigt åtagande.
Barbro Sundback lämnade in ett av de sju rättelseyrkandena och tillsammans med personer som bor i närheten av discgolfbanan tänker hon nu gå vidare med ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.
De rättsliga grunderna handlar inte bara om lokaliseringen utan även om hur ärendet har hanterats formellt inom staden.
”Skapar konflikter”
Björn Hägerstrand säger att det är klart att det blir slitage i naturen av discgolfen. Men han tycker att det är värt ett visst slitage att ”tusental människor” är ute och rör sig och får en bättre hälsa.
– Ska ett sådant här område bara stå för rådjuren?, säger han om skogspartiet.
Slitaget på den befintliga banan beror bland annat på pandemin och att andra idrottsanläggningar varit stängda, enligt Björn Hägerstrand. Han framhåller också att de nya discgolfbanorna som öppnat runt om på Åland innebär att belastningen på banan i Mariehamn blir mindre.
Men det är inte säkert att utvidgningen blir av, säger han.
– Ni får säkert föreningen att ledsna. Det finns många bromsar i staden. Det är så här utvecklingen i Mariehamn stoppas, säger han till Barbro Sundback.
– Jag ser det som att det finns olika åsikter i staden. Den här verksamheten skapar konflikter, säger Barbro Sundback.
Anna Jakobsson