Kodarklubbens sommarläger är ett läger för barn mellan nio och femton år som är intresserade av teknik och vetenskap. På lägret får deltagarna dels teoretisk kunskap om programmering men de får också lära sig att själva programmera robotar av lego.
När Ålandstidningen kommer till folkhögskolan har kursdeltagarna fullt upp med att programmera.
Nemo Westerlund och Måns Boedeker hjälps åt med att programmera en fjärrkontroll som ska styra deras robot.
– När vi är klara så kan roboten köra åt olika håll när vi trycker på fjärrkontrollsknappen. Men det funkar inte riktigt än, säger Måns Boedeker.
Både fjärrkontrollen och roboten har de själva byggt av legobitar som de kopplat ihop med datorerna som de programmerat.
Isac Björlin är med på lägret för första gången. Han har redan lärt sig mycket.
– Jag har prövat att programmera förut, i skolan. Jag tyckte det var väldigt roligt och därför ville jag komma hit.
Kompisen Alexander Svensson har varit med ett år tidigare.
– Det häftigaste är hur man kan kontrollera en motor med en annan motor.
Hinder på vägen
Jonah Perjus och Dong Wu prövar om deras legorobot klarar av hinderbanan som har satts upp på golvet i rummet.
– Roboten ska följa den färgade linjen på golvet och klara av hinder på vägen. Sen ska den plocka upp en tejprulle och föra den fram och tillbaka, förklarar Dong Wu.
Hinderbanan är det sista utmaningen på grundkursen. När deltagarna går vidare till fortsättningskursen ska de programmera en fjärrkontroll.
– Det är lite svårare. Då måste man programmera båda två, säger Jonah Perjus.
Axel Henriksson tycker att det allra svåraste är att göra en felsökning.
– Man är tvungen att kolla igenom allt för att se vad det är som inte fungerar.
– Ibland är det någonting man har glömt. Eller så är sensorerna på fel ställe, förklarar Oskar Sundblom.
Smarta maskiner
I följande utmaning ska barnen programmera robotarna så att meddelanden kan skickas från en skärm till en annan. Jack Normén och Jesper Skog löser fort uppgiften tillsammans. Jack Normén har en egen legorobot hemma och har lärt sig en hel del genom att programmera den.
– Jag byggde en robot som såg ut som en skorpion. Den slog ner sin svans och sina klor om någonting kom nära.
Vad mer kan roboten göra?
–Robotar kan göra vad som helst. Samma saker som jag. Typ lösa en Rubiks kub. Fast den skulle nog kunna göra det ännu bättre.
Eva Sundberg, Rikhard Sundblom och Eliah Perjus är också klara med sin uppgift och håller på att programmera roboten till att kunna spela musik. Roboten kör de runt på golvet och mitt i allt faller ett hjul av.
– Det gör ingenting om legot går sönder, säger Rikhard Sundblom. Det påverkar inte programmet.
Lär sig snabbt
Huvudledare på lägret är Jonny Björkström som driver företaget ”Robot workshop”. Han åker mycket runt till olika skolor i Finland för att lära ut programmering.
– Barn lär sig väldigt snabbt. Till skillnad från vuxna är de inte rädda för att göra fel, de bara jobbar på tills det går.
På plats finns också Ann-Sofi Perjus, ordförande för Kodarklubben. Hon säger att målet på sommarlägret är att väcka ett intresse hos deltagarna.
– Det är väldigt viktig kunskap, eftersom allt i dag bygger på teknik. I början på lägret får barnen lära sig om vilka komponenter och system som bygger upp ett program. Sedan får de uppgifter, som att programmera en robot till att klara en viss utmaning.
I år har det totalt varit 30 deltagare på lägret. Många av dem har varit med tidigare år också, och har redan lärt sig en hel del. Ann-Sofi Perjus säger att det därför är väldigt viktigt med bra samarbete.
– Tidigare år har vissa av uppgifterna nästan varit för svåra. Nu kan barnen få hjälp av varandra och då klarar de av allt.
Tilda Lindéntilda.linden@alandstidningen.axtel: 26 026
Ålandstidningen