Suora utvecklar sin övertidsblockad mot Crosskey med att inga utryckningsarbeten får göras. Dessutom marscherar personalen hem i dag. Peter Wiklöf menar att personalen är kluven och att det finns de som inte sympatiserar med stridsåtgärderna.
EKONOMI Suoras och YTN:s övertidsblockad mot Crosskey utvidgas från och med fredag att också gälla beredskapsarbete och utryckning.
-Klockan tolv i morgon fredag kommer personalen att marschera hem, säger Hannu Kivipato, som är direktör för Suora.
Ni tar ut dem i strejk?
-Nej, det är snarare en demonstration eftersom vi inte lyckats få någon förhandlingskontakt med Crosskey ledning trots upprepade försök.
Nästan 80 av Crosskeys tjänstemän är organiserade i fackförbundet Suora och drygt 20 i De Högre Tjänstemännen YTN medlemsorganisationer. Det motsvarar nästan 75 procent av Crosskeys 135 tjänstemän i Finland.
Kommer de jobb på måndag?
-Ja, men ingen utför något beredskapsarbete och utryckningsarbete.
Striden gäller vilket kollektivavtal Crosskey ska använda. I maj bytte man från finanssektorns kollektivavtal till IT-sektorns, Erto.
Får ej förhandla
Peter Wiklöf ser med stor oro på den utvecklade övertidsblockaden från Suoras sida och avbrottet i arbetet i dag.
- Det är en mycket allvarlig stridsåtgärd. Man måste fråga sig själv: står det här i rimlig proportion till kraven, på sex minuter per arbetsdag?
Varför förhandlar ni inte med Suora?
- Vi har inte laglig möjlighet till det. Suora och Erto ligger under samma takorganisation, tjänstemannacentralorganisationen. Vi får inte förhandla med Suora och den uppfattningen stöds av Teknologiindustrins centralförbund.
Varje arbetstagare får väl vara med i vilket fack de vill?
- Ja, och det har vi inget emot. Vi har inte försökt få Suoras medlemmar att lämna facket, det har vi skriftligt informerat personalen om.
Vad innebär det för Crosskey att att inget beredskapsarbete eller utryckningsarbete görs?
- Blir det så att ingen utför sådana uppgifter kan det bli väldigt stora problem för våra kunder om något inträffar. Men min uppfattning är att det finns de i personalen som inte sympatiserar med stridsåtgärderna och som kommer att utföra arbetet ändå, säger Peter Wiklöf.
Petter Lobråten