Kylan gjorde att ledningen som försörjer Mariehamn, delar av Jomala, Lemland och Lumparland överbelastades på tisdagsmorgonen. Klockan 8.07 slog det ut elförsörjningen på hela fasta Åland och delar av Föglö.
– När ledningen blev överbelastad så ändrade situationen i nätet så mycket att resten av nätet kollapsade, säger Jan Kahlroth, vd för Kraftnät Åland.
Det borde i sig inte varit något större problem. Tack vare Finlandskabeln borde lamporna endast ha blinkat till och Finlandskabeln försörjt oss med el.
– Det är meningen att Finlandskabeln ska känna igen när spänningen försvinner.
Nu ska Kraftnät Åland utreda det vidare tillsammans med leverantören.
Svårt att testa
Problemet ligger i själva detekteringen, alltså att Finlandskabeln automatiskt slår igång.
– Det finns två sätt att starta upp Finlandskabeln. Det ena sättet är att en brytare går ifrån när elen från Sverige försvinner. Då startar Finlandskabeln. Det andra sättet är att spänningen sjunker. Då ska Finlandskabeln känna igen att frekvensen sjunker och spänningen går ner och så ska den starta upp automatiskt. De kriterier som Finlandskabeln är inställd på sammanföll inte med dagens situation och därför startade den inte.
Man har en gång tidigare haft ett liknande problem, i juli 2016, vilket för övrigt var det senaste elavbrottet som drabbade hela Åland för Kraftnät Åland. Efter den incidenten justerades inställningarna för Finlandskabeln och åtminstone leverantören var då övertygad om att det ska fungera.
– Det här var första gången vi kunde testa inställningarna och nu fungerade det inte.
Från Kraftnät Ålands sida har man misstänkt att justeringarna sommaren 2016 inte räcker.
– Men de har försäkrat oss om att det ska räcka. Vi har inte haft någon möjlighet att testa det eftersom vi inte haft något avbrott, men nu har vi bevis för att det inte räcker så nu ska vi ta upp det med dem igen.
Varför har man inte, på konstgjord väg, testat de här justeringarna?
– Det är inte så lätt att simulera. När man i kontrollerade former slår av elen fungerar det, men det finns så många typer av driftsfall att det är svårt att täcka in alla. Frågan är om vi kunnat fånga upp det här ändå, säger han.
Jan Kahlroth säger att man nu ska skicka en rapport till leverantören och sedan diskutera och göra en nätanalys.
– Det kan ta tid.
Kopplade in från Sverige
Eftersom Finlandskabeln inte kände av att spänningen från Sverige sjönk och inte gick i gång valde man att bygga upp spänningen igen från Sverige.
– Vi kopplade in ledning för ledning, med Mariehamn först och sedan landsbygden.
För att de sista hushållen skulle få el igen, krävdes ett besök ut till Finby, därför dröjde det till klockan 9.07 innan de sista hushållen i Sund och Vårdö kunde koka sitt morgonkaffe.
Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth säger att man också ska ändra skyddet på ledningen mellan Tingsbacka och Norrböle som ursprungligen orsakade elavbrottet, så att den i framtiden klarar av ett större tryck utan att överbelastas.
– Vi har inte haft matningen på det här viset tidigare och belastningen har inte varit så här hög tidigare när vi inte haft så kallt väder. Vi ska ställa om skyddet där.
Orsaken till att man inte matat elen på exakt det viset tidigare beror i sin tur på att en kabelbox på ett annat ställe varit ur bruk. Olika driftsomläggningar av den här typen, för att utföra normalt underhåll, bygga om med mera, är normal verksamhet för Kraftnät Åland.
Emma Harald