En plötslig och oväntad stormvindby vid det känsligaste tänkbara momentet ledde till att Viking Lines fartyg ms Grace strandade nedanför Lotsberget i Mariehamn lördagen den 21 november.
– Trots att jag och min besättning vidtog samtliga tillgängliga åtgärder för att klara av situationen, var det under förhållandena helt enkelt inte möjligt att undvika strandningen, sammanfattar befälhavaren Magnus Thörnroos den sjöförklaring som han lämnat in till domstolen.
Han säger att resan från Stockholm till Mariehamn löpte normalt. Vädret var blåsigt, men inte onormalt. Vid 13.40-tiden befann sig Grace strax före Marhällan och man började förbereda ankomsten till Mariehamn. Bryggan bemannades då av Magnus Thörnroos och linjelotsen Peter Gustavsson.
Magnus Thörnroos säger att han kontrollerade väderleksrapporterna särskilt noga på grund av blåsten. SMHI:s prognos för Mariehamn visade sydvästliga vindar på 15–24 meter per sekund.
– Det är en kraftig vindstyrka för att vara inne i Mariehamns hamn, men fartyget har angjort utan problem i motsvarande utlovade vindstyrkor, säger han.
Riskfyllt
Risken konstaterades vara moderat, bland annat eftersom finska Meteorologiska institutets vindmätare visade vindar på cirka 10–15 meter per sekund inne i hamnen. Beslutet att gå in till Mariehamn grundades även på att varken Baltic Princess, Galaxy eller Amorella hade meddelat om några svårigheter med vinden.
Grace höll sedan lovartsidan vid mötet med Baltic Princess och Galaxy. Efter fartygets styrbordssväng inleddes backandet in till kajplatsen. Då uppmättes plötsligt vindbyar på upp till 27 meter per sekund.
– Den oförutsett kraftiga vindbyn just i det mest känsliga läget hade en ytterst negativ inverkan på fartygets planerade insegling till kajen, säger Magnus Thörnroos.
När farten var cirka tre knop akterut konstaterade han att fartyget inte orkade hålla upp mot vinden och att det inte rörde sig i den avsedda riktningen.
Valet stod nu mellan att öka farten akterut eller att sätta full kraft framåt.
På grund av vinden och avståndet till kajen bedömdes det som för riskfyllt att fortsätta backa. Grace skulle kunna ramma kajen och ms Mariella som låg upplagd bredvid Grace kajplats.
I stället sattes full kraft framåt, vilket dock inte satte stopp för fartygets drift mot land. När Magnus Thörnroos konstaterade att strandningen skulle bli ett faktum drogs pådragen på huvudpropellrarna till noll. Fartyget gled sedan ungefär en halv fartygslängd längs stranden innan det stannade helt.
Vindmätare
Enligt Magnus Thörnroos är det uppenbart att händelsen inträffade på grund av ett oväntat, och tidsmässigt synnerligen olägligt, väderfenomen. Varken han själv eller besättningen bidrog till strandningen genom något fel eller någon försummelse, säger han.
Under sjöförklaringen får han frågor från bland annat försäkringsbolaget Alandias representanter om hur riskbedömningen görs ombord. Han svarar att den inkluderar diskussioner med kollegor och bedömningar av hur den övriga trafiken har gjort.
– Beslutet måste tas före Marhällan. Sedan måste man ända in för att komma runt.
Han får också frågor om Meteorologiska institutets vindmätare i hamnen. Den skyddades från vinden av ms Mariella, men någon sådan inverkan kände Magnus Thörnroos inte till.
– Under den tid som Mariella hade varit upplagd hade det inte varit någon sådan här vindstyrka. Det var först den här gången som det blev uppenbart att det inte stämde.
Att det skilde så mycket mellan den uppmätta vinden i hamnen och SMHI:s prognos var inget han analyserade närmare.
– Jag hade inga tankar på att ifrågasätta det så mycket. Jag förlitade mig på den data som fanns tillgänglig.
Han får också frågan om Grace är extra vindkänslig på grund av rotorseglet.
– Det fanns med i riskbedömningen. Det har möjligtvis en viss inverkan, men inte någon stor, säger Magnus Thörnroos.