De senaste åren har flera större terrorattacker ägt runt på olika håll i Europa där förövare kört in i stora folkmassor med olika fordon. För till exempel ett år sedan dödades ett flertal människor när en man körde in i en folkmassa med en lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm.
Under lördagen övar Frivilliga räddningstjänsten tillsammans med polisen på hur de ska agera om något liknande händer i centrala Mariehamn.
Vi pratar med Olof Collin strax efter klockan tio, några minuter efter att polisen anlänt till Torget för att delta i övningen.
– Larmet gick klockan tio och nu är polisen här och har säkrat platsen. Den Frivilliga räddningstjänsten hjälper till med psykiskt stöd, första hjälpen, kommunikation och eftersök om några människor har gått från platsen.
Inga ambulanser
På Torget ligger flera människor som spelar skadade. Bilen har kört in i en lyktstolpe och föraren sitter kvar i fordonet, även han skadad. Några chockade människor går runt i cirklar och förstår inte vad som har hänt. De skadade skriker av smärtor eller ligger orörliga på marken.
När polisen kommer till platsen griper de genast mannen bakom ratten, som gör visst motstånd. De frågar om det är han som kört bilen och för bort honom. Sedan säkrar de platsen.
Något som saknas är ambulanser och övriga räddningsfordon, men Olof Collin säger att det är meningen.
– Om det varit skarpt läge hade räddningsmyndigheterna varit här, men för att vi ska få träna på frivilliginsatserna övar vi bara tillsammans med polisen i dag.
Myndigheterna bestämmer
Frivilliga räddningstjänsten finns i hela landet och har till uppgift att hjälpa till vid olyckor och katastrofer när myndigheterna anser att de behöver hjälp. På Åland finns det 98 personer som är beredda att rycka ut vilken tid på dygnet som helst under hela året.
– I en sådan här situation gör vi det myndigheterna bestämmer att vi ska göra. Men det jag kan se här är att vi kan ge första hjälpen till de som inte är allvarligt skadade, prata med människor som är chockade – hålla om dem och se till att det finns någon som lyssnar på dem.
Hur ser idealfallet ut om något som liknar det här händer på riktigt?
– Om någon kör in på ett torg fullt med människor finns det inget idealfall. Det som finns är att poliser leder arbetet och ser till att det är säkert och att alla människor klarar sig så bra som möjligt. Tyvärr händer det ju sådana saker i vår omvärld. Vi ska inte vara rädda, men vi får heller inte vara naiva.
Finns som ett stöd
Frivilliga räddningstjänsten har åtminstone två stora övningar varje år plus mindre övningar i olika grupper.
– Vi vill öva alla typer av scenarier, allt från evakueringar och avspärrningar till att hjälpa till vid naturkatastrofer. När det händer något stort kan det behövas extra händer och fötter.
Är alla övningar lyckade?
– En lyckad övning är också när allt inte går som vi har tänkt och vi lär oss något nytt. Syftet är att öva så nära verkligheten som möjligt, utan att det blir farligt. Säkerheten är det viktigaste.
Hur bra förberett är Åland på att klara en allvarlig händelse som den ni övar på i dag?
– Det är inte jag utan polisen och övriga myndigheter som måste få uttala sig om det. Vi finns här som stöd när polisen eller räddningsmyndigheterna behöver oss.
Fredrik Rosenqvist