Kommunalförbundet Kommunernas socialtjänst (KST) tar den 1 januari över all socialvård utom barnomsorg och äldreomsorg. Samtidigt träder den nya socialvårdslagen i kraft.
Hur ligger ni till med arbetet?
– Det går enligt plan. All socialvård ska vara samordnad den 1 januari, säger Katarina Dahlman.
257 personer kommer då att arbeta inom KST. Många av dem gör det redan, eftersom Ålands omsorgsförbund ombildades till KST. Andra som ska bli anställda av KST fortsätter att arbeta inom sina nuvarande enheter. Det gäller Fältarna, beroendemottagningen, Tallbacken och assistenter.
Vilka åtta personer som blir områdeschefer och ledande socialarbetare är också klart (se faktarutan). De övriga – cirka 30 socialarbetare, socialhandledare, administratörer och familjehandledare som arbetar i kommunerna – får besked om sina nya placeringar den här veckan.
– Vi har träffat alla och efterhört deras intressen. Utgående från det har vi gjort placeringar inom organisationen, säger Katarina Dahlman.
Tre ”satelliter”
Det har sagts att den nya socialvårdslagen ställer högre krav på den sociala servicen som därmed kommer att kosta mer. Vad är det för förändringar som blir dyrare?
– Man ska jobba mer förebyggande och gå in med insatser i ett tidigare skede. Den förebyggande hemservicen och en ökad rehabilitering hör till det som blir dyrare.
– Lagen ställer även krav på helt nya sätt att arbeta. Som klient ska man kunna komma in till KST. Sedan ska man få hjälp med det man behöver hjälp med, genom att fler myndigheter samverkar på ett annat sätt än i dag. Det ställer högre krav på alla myndigheter, säger Katarina Dahlman.
Var kommer KST att ha sina lokaler? Hur blir det i skärgården?
– Alla personer som jobbar med klienter utgår från Nyfahlers i Mariehamn. Vi har ett tvåårigt hyreskontrakt för den största delen av den här byggnaden. Vi kommer även att ha ”satelliter” i kommunerna, det vill säga lokaler som man kan boka in möten i. De kommer att finnas i Eckerö, Finström och Jomala.
– För skärgården har vi slutit avtal med Kökar och Brändö kommun. Vi köper tjänster av dem för Kökar, Brändö, Sottunga och Kumlinge. KST övertar inte den personalen utan de är anställda av sina kommuner. Skärgårdsborna kan antingen vända sig till de personerna eller direkt hit till KST i Nyfahlers. De får en valfrihet.
Har minskat budgeten
Finns det en målsättning om att KST ska bli billigare för kommunerna på sikt?
– Det är en fråga för medlemskommunerna. Lagstiftningen ska följas, sedan beror det på hur man sätter servicenivån och vilka avgifter man tar ut.
– Problemet när man pratar om pengar är att man har fört över verksamheter till KST som man inte samtidigt överförde kostnaderna för, säger Katarina Dahlman.
Beräkningarna gjordes utgående från Åsubs siffror över vad socialvården kostar kommunerna, säger hon.
– Men vissa av uppgifterna som har överförts till KST ligger under äldreomsorgen hos kommunerna. De handlar om cirka tre miljoner euro som inte fanns med i den ursprungliga beräkningen. Man borde ha kalkylerat även med dem.
Efter krav från kommunalt håll har KST-styrelsen skurit ner sitt budgetförslaget i två omgångar. Först med drygt en miljon euro och sedan med ytterligare 600.000 euro.
– Den första ramen utgick från Åsubs statistik. Sedan har man dragit ner med 1,6 miljoner euro.
Samtidigt har kommunernas kostnader för socialvården ökat med strax under en miljon euro per år de senaste fem, sex åren, säger Katarina Dahlman.
Vilka blir konsekvenserna av budgetminskningen?
– Eftersom det är det första verksamhetsåret är det svårt att säga. Vi vet inte var allt landar. Det är 17 enheter – 16 kommuner plus Ålands omsorgsförbund – som ska gå ihop.
Oro i samhället
I november ska förbundsstämman ta ställning till budgetförslaget. 3,2 miljoner euro finansieras med landskapsandelar. Resten, drygt 25,6 miljoner euro, ska kommunerna stå för. Hur mycket varje kommun ska betala avgörs av kommunens invånarantal och skattekraft.
– Det har bestämts genom en överenskommelse mellan kommunerna. KST var inte inblandat i det. Man kan varken belasta KST för att inte samtliga kostnader blev överförda eller för kostnadsfördelningen mellan kommunerna.
Tror du att det blir diskussion om budgetförslaget i förbundsstämman?
– Jag hoppas att vi kan få starta med den här budgeten. Det krävs en hel del för att få ihop 17 enheter. Dessutom har vi en ny socialvårdslag och en oro i samhället.
Innebär coronapandemin ökade kostnader för KST?
– Ja, det tror vi att den gör på sikt. Det kommer troligtvis att synas på utkomststöden. När det blir oroliga tider märks det även i familjer.
Katarina Dahlman säger att det är positivt att kommunerna har kunnat komma överens om att samarbeta på det social området.
– För det är inte lätt att få ihop alla viljor.
Fakta
KST:s organisation
Enheten som arbetar med förvaltning och ekonomi inom KST kallas organisationsstöd. Här finns bland annat förbundsdirektören, personalchefen, ekonomichefen, kvalitetschefen, en jurist och annan administrativ personal.
Det sociala arbetet är indelat i fyra sektioner:
1. Tidigt stöd, barn och familj
Uppgifter: Förebyggande arbete för att främja barns, ungdomars och familjers sociala trygghet. Bland annat Fältarna hör hit.
Områdeschef: Susanne Peltonen.
Ledande socialarbetare: Lisa Smeds-Salonsaari.
2. Barnskydd
Uppgifter: Placering av barn utanför hemmet. Bland annat Tallbacken ligger under den här sektionen.
Områdeschef: Paulina Eklund.
Ledande socialarbetare: Suzette Marchini.
3. Vuxensocialarbete
Uppgifter: Arbetar med vuxna, bland annat med utkomststöd och integration. Beroendemottagningen hör hit.
Områdeschef: Mikaela Brandt.
Ledande socialarbetare: Andreas Lakso.
4. Funktionsservice och sysselsättning
Uppgifter: Bland annat handikappservice och specialomsorg, boenden och sysselsättning. Fixtjänst finns inom sektionen.
Områdeschef: Andrea Björnhufvud.
Ledande socialarbetare: Veronika Snellman.
Anna Jakobsson