Orklas nya planer för biogasanläggningen vid chipsfabriken i Haraldsby presenteras vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen. Fabrikschef Christer Söderström säger att ändringarna, som nu ska projekteras, har undersökts av flera skäl.
– Särskilt sedan nedläggningshotet för ett par år sedan har vi letat nya sätt att stärka vår konkurrenskraft. Därtill vill vi hjälpa miljön och åländska producenter.
Den största förestående ändringen gäller en ny sammansättning av rötmaterialet i anläggningen, där potatisrester har omvandlats till biogas sedan 1980-talet.
– Endast potatis som rötmaterial är långt från optimalt. Genom att tillföra kodynga ökar vi alkaliniteten, förbättrar balansen, och kan kompostera mer material än tidigare.
Anläggningens nuvarande årliga produktion om 650.000 kubikmeter biogas, motsvarande 4.095 megawattimmar eller uppvärmning av 200 engahemshus, kan enligt Christer Söderström mer än fördubblas tack vare dyngan.
– Enligt våra uppskattningar, som utgår från ett årligt mottag av upp till 7.000 ton kodynga, kan biogasanläggningen producera 1,4 miljoner kubikmeter biogas varje år.
All biogas kommer nyttjas vid fabriken.
– Vi kan minska vår användning av främst propangas. Det minskar våra koldioxidutsläpp med 20 procent eller 1.000 ton per år.
Eftertraktat gödsel
Större delen av den effektiverade rötningsprocessens restprodukter väntas kunna användas som biogödsel.
– Vi kommer kunna leverera omkring 16.000 ton biogödsel årligen, säger Christer Söderström.
Han säger att det är för tidigt att uttala sig om hur många producenter som kommer leverera dynga och få tillbaka biogödsel.
Hittills har fabriken ingått ett samarbete med Kristoffer Lundberg, som driver landskapets största mjölkgård, Haga kungsgård.
– För mig är det en win-win-situation. Chipsfabriken får låna dyngan, och jag får tillbaka gödsel av bättre kvalitet, säger Kristoffer Lundberg.
Enligt tidsplanen genomförs omställningen under året.
– Vi hoppas se effekterna under 2021, säger Christer Söderström.
Vatten till åkrarna
En nyhet vid sidan av biogasanläggningen gäller Orklas planer för de 150.000 kubikmeter renat processvatten som chipsfabriken årligen skickar till Lotsbroverket.
– Vi tror att vårt processvatten, som renas i vår egen anläggning, passar bra till att vattna grödor, säger Christer Söderström.
Enligt planerna anläggs en ny ledning till en bevattningsdamm intill Haga kungsgård.
– Vi hoppas komma igång under sensommaren. Målsättningen är att pumpa dit uppemot två tredjedelar av vårt processvatten, säger Christer Söderström.
Närmast väntar ytterligare analyser av vattnet.
Om processvattnet lämpar sig för bevattning av åkrar, varför har det inte övervägts tidigare?
– Ibland behöver man en knuff för att tänka i nya banor. Den torra sommaren 2018 gav många en tankeställare.
Orklas nya bevattningsplaner och förnyelsen av biogasanläggningen genomförs i samarbete med Haga kungsgård och Invenire Ab.
– Även Goodtech är involverade i planerna. Det är extra roligt att kompetensen för de här åtgärderna finns på Åland.
Som en tredje nyhet under tisdagen meddelar Orkla att den energi som inte kommer från biogas sedan årsskiftet härrör från åländsk vindkraft.
– Vår förbrukning motsvarar produktionen från ett vindkraftverk på Båtskär, säger Christer Söderström.
Robert Vickström