I anslutning till den befintliga fabriken i Godby ska Optionva bygga ut med en hall på runt 2.000 kvadratmeter. Det blir, enligt koncernchef Anders Wiklund, inte en fördubbling i yta, men inte långt ifrån.
– Steg ett är att bygga ut med en ny hall. Den ska stå klar till nästa sommar. Sedan börjar vi bygga om befintliga hallar och om två eller tre år ska vi ha en helt ny fabrik. Vi tar tillvara det vi behöver av den gamla fabriken.
Satsningen ligger på mellan 10 och 15 miljoner.
Det är mycket pengar. Vad är det som kostar?
– Det är fastighetsutbyggnaden och ombyggnaden. Vi ska ha ny utrustning, med nya linjer och vi ska digitalisera.
Anders Wiklund ser investeringen i fyra delar: ny golvyta, renovering av befintlig golvyta, ny produktionsutrustning och en rad olika miljöförbättrande åtgärder, för att bli mer hållbara.
– Vårt mål är att minska vattenförbrukningen med upp till 85 procent och energiåtgången med upp till 50 procent.
Vattnet ska återanvändas i ett eget slutet system.
Är er produktion, som den ser ut i dag, vatten- och energikrävande?
– Ja, vi förbrukar mycket el och det är mycket kopplat till ventilationen. Vi har kliniskt rent, som en operationssal, och det går åt mycket vatten i våra produktionslinjer. Så det här är bra för miljön.
Hur finansieras investeringen?
– Till största delen finansierar vi den själva, men vi hoppas även på stöd från landskapet och kommunen, med tanke på vår stora samhällspåverkan inte minst hållbarhetsmässigt och mängden arbetsplatser.
Betyder investeringen att ni kommer producera mera eller handlar det om att producera effektivare, med bättre kvalitet eller till lägre pris?
– Dels ska vi producera mera, dels ska vi producera effektivare. Vi ska göra ännu mera avancerade produkter, vilket vi redan nu är bra på och är världsledande på, säger han och fortsätter:
– Vi har ingen ambition att anställa fler på Åland, det blir ungefär som i dag, men vi ska effektivera och robotifiera en del och digitalisera produktionen.
I dag jobbar ungefär 150 personer i Godby och på Åland totalt 220 personer.
När investeringen är slutförd ska man ha tio nya linjer. I dag har man cirka 35 linjer i Godby.
Stor efterfrågan
Orsaken till investeringen är den stora efterfrågan.
De nya linjerna ska producera varianter på det man redan tillverkar: avancerade plastslangar med höga krav för den medicintekniska industrin på en global marknad.
Slangarna används till exempel när man opererar olika hjärtproblem, till exempel klaffar, via ljumsken.
– Det är avancerad produktion, med höga krav. Det har vi bra förutsättningar att vara duktiga på. Vi skapar framtidens fabrik. Vi är jättehoppfulla. Det här är en viktig satsning för oss och för Åland.
Växer i Jomala
Optinovas fabrik i Jomala ska också skala upp sin produktion.
– Vi är i slutskedet av implementeringen av en ny linje där, den räknas vara klar om en månad. Där finns en fortsatt ökad efterfrågan och vi måste skala upp produktionen ytterligare. Vi ska titta på nästa steg när linjen är implementerad, men vi bygger sannolikt ut där i framtiden.
Emma Harald