I tisdags godkände landskapsregeringen lagförslaget om en reform av kommunstrukturen på Åland och i går överlämnades det till lagtinget.
Som Ålandstidningen skrev i går har landskapsregeringen valt att inte ändra tidtabellen för reformen, trots kritik från många kommuner. I stället har man bland annat minskat ner antalet punkter som måste ingå i de samarbetsavtal som kommunerna ska sluta och som ska vara godkänna av kommunernas fullmäktigen om drygt ett år.
Enligt Centerns ordförande Veronica Thörnroos är det mycket marginella förändringar som landskapsregeringen har gjort i lagförslaget.
– Det är fortfarande tvångsåtgärder man tar till om kommunerna inte själva hittar en lösning, säger hon.
Landskapsregeringen lägger en tajt ram och säger till kommunerna att inom denna ram ska ni verka, säger Veronica Thörnroos.
– Landskapsregeringen verkar uppfatta det som att man ger valfrihet men ramen är fel, fundamentet är fel.
– Det är otroligt komplexa frågor man lägger över på kommunerna att lösa. Det känns som en skendemokrati.
”Anmärkningsvärt”
Veronica Thörnroos säger också att det är anmärkningsvärt att skärgårdsborna själva ska komma överens om trafiklösningar.
– Skärgårdstrafiken är uppbyggd kring två linjer och det gör sig svårligen att ta sig från till exempel Kökar till Brändö.
– Jag som har jobbat i sex år med trafikfrågor vet att alla linjer hänger ihop på grund av transportbilar, post, skolor med mera. Komplexiteten i skärgårdstrafiken kräver år att förändra.
Bert Häggblom, ordförande för Obunden samling, säger att hans parti anser att landskapsregeringen har alltför brått.
– Det här visar översittarstilen som landskapsregeringen har. Det är inte acceptabelt i vårt samhälle. Man åsidosätter demokratin helt och hållet och kör på som en ångvält. Man har inte tidigare i självstyrelsens historia varit så nonchalant mot kommunerna och den demokratiska ordning som vi har, säger han.
Snäv tidtabell
Ålands framtids ordförande Axel Jonsson säger liksom Veronica Thörnroos att lagförslaget inte har ändrat så mycket sedan det gick ut på remiss. Han vänder sig bland annat mot tidtabellen.
– Den är helt orealistisk. Det är beklagligt att landskapsregeringen inte lyssnar på dem som det här berör.
Nu borde kommunerna sätta hårt mot hårt, enligt Axel Jonsson. Ett sätt är att överklaga beslut till förvaltningsdomstolen.
– Då kommer landskapsregeringen inte att få igenom en kommunreform inom den tid man skissat upp.
– Jag uppmanar kommunerna till olydnad. Gör allt ni kan för att stoppa den här reformen.
Anna Jakobsson