Diskussionen om huruvida föredragningslistor och tillhörande beredning ska publiceras i sin helhet inför kommunstyrelse- samt nämndsammanträden i kommunerna har under sommaren blossat upp i samband med att en liberal motion behandlats i Jomala kommunfullmäktige.
Både kommuninvånare och förtroendevalda engagerade sig inför beslutet i debatten men förra veckan beslutade fullmäktigegruppen att lämna motionen utan vidare åtgärd.
Även i Lemland har en liknande motion behandlats. Där beslutade kommunstyrelsen nyligen att bordlägga ärendet till december. Förslaget var att lämna motionen utan åtgärd, och många av motiveringarna i beredningen hade kopierats från Jomalas protokoll.
I debatten har vissa menat att frågan är juridisk, medan andra lyft fram det som en politisk fråga som snarare landar i hur transparent en kommun vill vara.
I Mariehamns stad publicerar man sedan flera år tillbaka föredragningslistorna och beredningen i sin helhet och stadsdirektör Barbara Heinonen säger att man i staden inte alls ser några juridiska hinder.
– Att invånarna vet vad som är på gång är det viktigaste. Publicerar man inte föredragningslistorna anser jag att man på annat sätt behöver informera dem om vad som är på gång i kommunen så att de har en möjlighet att påverka. I staden har det under min tid inte varit något problem. Tjänstemännen svarar på frågor som rör beredningen och efter att beslut fattats är det respektive organs ordförande som informerar om de politiska diskussionerna.
Vill utveckla närdemokratin
I staden fattades beslutet redan innan Barbara Heinonens tid som stadsdirektör, men hon konstaterar att frågan om offentlighet ständigt diskuteras i Finland – bland annat i det femstadssamarbete som Mariehamn ingår i.
– Tjänstemännen har ett tjänstemannaansvar att resonera kring olika alternativ och i beredningen försöker vi lyfta in så många infallsvinklar som möjligt. Å ena sidan … å andra sidan. Men sedan är det inte sagt att det alltid är tjänstemännen som har de bästa lösningarna och förslagen. Då kan det offentliga gagnas av att få in synpunkter och åsikter. Saker som vi inte har tänkt på.
Hon nämner att staden redan i dag försöker utveckla medborgardialogen på olika sätt.
– Vi vill ytterligare utveckla närdemokratin. Det är viktigt att aktivera invånarna och vi tycker att det har gått bra så här långt. Det är någonting vi vill vara stolta över, att värna om öppenhet och demokrati och få till de här diskussionerna i samhället. Det är viktigt att både invånare och media vet vad som händer och det är inte omständligt. Man kan inte välja att inte göra det och hänvisa till tidsbrist. Det är så klart viktigt att privatpersoners uppgifter inte publiceras men i övrigt kan man nog ha offentlighet kring det mesta.
Bereder opartiskt
Barbara Heinonen är också tydlig med att ett ärendes beredning görs av tjänstemännen. Inget blir offentligt innan beredningen är klar.
– Där är det så klart viktigt att man som tjänsteman har integriteten och bereder under tjänstemannaansvar vilket betyder att man ska vara objektiv. Sedan finns det så klart saker man kan resonera kring men det gör vi helt utan inblandning utifrån. Beredningen blir offentlig först när den är klar och det är aldrig någon som blandat sig i och inte låtit oss tänka tankarna själva.
Samtidigt medger hon att vissa ärendens hantering skulle vara enklare om tjänstemännen själva skulle styra dem vidare.
– Men det är just då det är viktigt att vara öppen och se till att man får med alla synsätt. Det är som sagt inte alltid tjänstemännens synsätt som är det rätta eller ens det man politiskt vill ha.
Kevin Eriksson