När regeringen byttes ut i Finland ändrades stödsystemet för vindkraften på Åland. Vindkraftsprojekt lades ner och för en tid såg det väldigt mörkt ut för grön energi på Åland. Landskapsregeringens (LR) huvudlinje är hållbar utveckling och på dess hållbarhetsagenda finns förnyelsebar energi.
– Vi har nu rest oss ur askan efter det finska stödsystemets kalldusch och nu går vi på egen hand mot en ny framtid. En ny era av vindkraftsproduktion på Åland har börjat, säger Camilla Gunell.
I dag är energiproduktionen från förnyelsebara energikällor på Åland cirka 22 procent. Med det nya stödsystemet vill LR att cirka 60 procent av energiproduktionen ska komma från förnyelsebara energikällor år 2030.
En ny ekonomisk morot
Det nya stödsystemet liknar det nuvarande, dock utformas det nya systemet genom ett öppet anbudsförfarande där stödperioden uppgår till tolv år och det maximala stödsumman uppskattas till 1,43 miljoner per år. Detta innebär att beloppet för stödet under hela perioden blir 17,16 miljoner euro.
Grundförutsättningarna för att få lyfta stödet är bland annat att vindkraftverket är beläget i landskapet, att det har en nominell effekt som överstiger 3 MW och att det är helt nytt konstruerat. Upp till 130 GWh/år ersätts genom det nya systemet.
LR är snart redo att skicka en förnotifiering till EU-kommissionen rörande förslaget. Det görs för att säkerställa att stödsystemet är förenligt med EU:s regler om statligt stöd.
– De aktörer som är villiga att producera el får anhålla om att bli delaktiga i stödsystemtet. Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el. Om stödsystemet godkänts, lagstiftas det och sätts i kraft, säger Camilla Gunell.
Gröna framtidsvisioner
Ministrarna hoppas att det finns aktörer som vill vara med och skapa morgondagens hållbara Åland.
– Bilar och bussar går på el och därför är det viktigt att producera elen på Åland. Vi ska ha lokalt producerad el och inte köpa den utanför Åland. Vi har även eldrivna fartyg på gång, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
– Som fenomen är vindkraften väldigt intressant på Åland. Vi har haft ett antal aktörer som ivrigt i ett tidigt skede utvecklade vindkraften på Åland. Det har varit sorgligt att se hur vi blev utanför det finska stödsystemet och hur vi började se en mörk framtid för oss. På det sättet är det en stor dag för oss, som leder till ett nyvaknade av vindkraftsproduktionen, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
Om den avsedda vindproduktionen förverkligas som landskapsregeringen vill ha kommer Ålands elenergi att produceras till 65-70 procent av förnyelsebara energikällor.
”Stort finansiellt åtagande”
En fullt fungerande produktion av el från vindkraften kan ge många positiva resultat både hållbarhetsmässigt och ekonomiskt, menar ministrarna.
– Det är ett stort finansiellt åtagande och vi har gnuggat geniknölar med tanke på hur vi ska få rum med det. Men vi strävar mot hållbarhet och vill göra saker och ting i praktiken. Det finns energitekniska fördelar med vindkraften på Åland. Vi har nu en elkabel som går till Sverige och Finland och beroende på prisnivåerna mellan marknaderna kan man köpa el från Sverige eller Finland. Ju mera vi formulerar av vår energikonsumtion, genom egenproducerad el på Åland, desto mer kan kablarnas kapacitet användas för transferering av el och på så vis kan man göra vinster. Om vi fixar vår del av el på Åland kan kablarna användas för annat och leda till intäkter. Vindkraften på Åland är attraktiv och kanske vi kan ta nästa steg och sälja el. Vi vinner mera på att satsa än att inte satsa, säger Mats Perämaa.
LR hoppas att stödsystemet kan vara i kraft 2020.
John Woivalin