I går höll man en pressinformation vid den tilltänkta tomten där Godby daghem funnits fram tills för ett par veckor sedan när de sista delarna revs och fördes bort från platsen.
Niclas Forsström, vd för Folkhälsans hus på Åland, berättade att man i början av juni skrev ett intentionsavtal med Finströms kommun.
– Vi vill uppföra ett seniorboende med tillhörande socialservice, steg två i planen är att lansera en marknadsundersökning där intressenter ska ges möjlighet att påverka utformningen av huset.
Undersökningen har redan lanserats, har ni redan fått en bild av vad seniorer på norra Åland har för önskemål för huset?
– Det har kommit in en del svar redan, fler än vi trodde faktiskt, men vi har inte hunnit studera svaren i detalj ännu.
Vad gör ni om det inte kommer in tillräckligt med svar för att få ett underlag?
– Då lägger vi projektet på is ett tag.
Tomten som ligger i nära anslutning till äldreboendet Rosengård möjliggör även en förbindelse mellan husen.
– Ja, i intentionsavtalet finns det beskrivet någon form av förbindelse mellan husen, en tunnel eller en gång för att smidigt kunna röra sig mellan husen. Tanken är att vägen som går mellan de två tomterna ska tas bort för att på så vis skapa ett naturligt centrum för seniorer på norra Åland, säger Niclas Forsström.
Folkhälsan pejlar alltså intresset för att avgöra det planerade nybyggets slutliga storlek. Men enligt Finströms kommundirektör, Erik Brunström, ska bygget bli minst 2.000 kvadratmeter och innehålla minst 25 lägenheter samt utrymmen för social verksamhet.
– Som en parentes i sammanhanget kan nämnas att dagiset som nu har rivits, togs i bruk för ungefär 40 år sedan och de första barnen som gick här börjar nu närma sig åldern där de är aktuella för att flytta in i ett seniorboende på samma tomt, säger kommundirektören med ett skratt.
Parallellt med undersökningen bland allmänheten planerar man vid Folkhälsan att be andra aktörer och intressenter inom social service om input gällande lämpligt komplementerande innehåll i allaktivitetshuset.
– I Mariehamn har vi exempelvis ett demensboende i vår egen regi samt ett daghem som drivs i Mariehamns stads regi, säger Niclas Forsström.
Om allt går som planerat och svar på undersökningen inflyter i tillräcklig utsträckning kan byggstart för projektet ske inom det närmaste året.
– Sedan tar det väl ytterligare något år innan det kan stå klart, men i nuläget handlar det alltså om ett intentionsavtal och en pågående marknadsundersökning, säger Erik Brunström.
Parallellt med projektet projekterar Finströms kommun för närvarande för en utbyggnad av intilliggande Rosengård.
– Där planerar vi upp till tio nya rum och även om det rör sig om två helt separata projekt, upplever vi att det finns goda möjligheter till synergieffekter dem emellan.
Kommunen har även möjlighet att inkorporera en intilliggande tomt för projektet om intresset för det tilltänkta seniorboendet skulle visa sig bli stort. Tomten i fråga är ett danaarv och kommunen har förbundit sig att använda den till någon form av social verksamhet. De hopslagna tomterna skulle möjliggöra för ett bygge upp till 3.000 kvadratmeter byggnadsyta.
Administratören Mona Melin vid Folkhälsan förklarar att marknadsundersökningen som nu finns tillgänglig handlar om vilken typ av bostäder det finns efterfrågan på.
– Vi ställer också fria frågor om utomhusmiljön och vilken typ av service man ser ett behov för.
Vilka är det som får enkäten?
– Vi har valt att inte skicka ut den till slumpvis utvalda seniorer, i stället försöker vi få seniorerna att vända sig till oss för att få svar av den gruppen som redan har ett intresse för de här frågorna. I huvudsak seniorer på norra Åland.
Undersökningen går att hitta på såväl Finströms kommuns hemsida som på Folkhälsans dito.
Peter Pussinen