Kommunerna kan höjadaghemsavgifterna
Flera förändringar görs i barnomsorgslagen för landskapet Åland. Det blir bland annat möjligt för kommunerna att höja inkomstgränsbeloppen för att betala barnomsorgsavgift. De nya inkomstgränserna ligger mellan 1.248 euro per månad för en familj med två personer och 2.080 euro per månad för en familj sex personer.
Den högsta möjliga avgiften höjs från 230 till 240 euro per månad och barn.
Kommunerna ges även ökad befogenhet att flexibelt anpassa fördelningen av personal i förhållande till vistelsetiderna för barn med vårdlediga föräldrar.
Utbyggnaden avbredbandsnät främjas
Landskapslagen om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät träder i kraft. Den innehåller bestämmelser om bredbandsföretags rätt att få tillgång till befintliga infrastrukturer och att delta i nya byggprojekt.
Landskapsregeringen ska inrätta och förvalta en hemsida som central informationspunkt för detta. Där ska berörda företag ge och få aktuell information om planerat byggande av fysisk infrastruktur.
Ålands energimyndighet blir landskapets tvistlösningsmyndighet, dit en part kan vända sig vid oenighet om tekniska eller kommersiella villkor som rör samordning av byggprojekt och samnyttjande av infrastruktur.
Nya regler om bygglov
Plan- och bygglagen för landskapet Åland ändras på flera punkter. Bland annat införs en utvidgad användning av anmälningsförfarande i stället för bygglov.
Obligatorisk ventilationskontroll införs för att komma tillrätta med dålig inomhusluft i framförallt offentliga byggnader och flerfamiljshus. Kontrollen ska genomföras dels innan ett ventilationssystem för första gången tas i bruk, dels regelbundet vid återkommande tillfällen.
En nyhet i lagförslaget är att bygglov krävs för att inreda ytterligare en bostad i en byggnad eller för att slå samman två bostäder till en.
Djurpark och golfbana är nya anläggningar som man måste söka bygglov för att få uppföra.
Gemensamt efternamn iregistrerade partnerskap
FINLAND Reformen av namnlagstiftningen träder i kraft från och med 2019. Men redan den 1 januari 2018 gäller bestämmelsen i den gällande lagen om rätten till ett gemensamt efternamn även ett registrerat partnerskap, skriver justitieminiteriet.
Ny kombination avfängelse och övervakning
Ett nytt kombinationsstraff införs i början av 2018. Enligt justitieministeriet består straffet av ovillkorligt fängelse och en därpå följande övervakningstid på ett år.
Kombinationsstraff kan dömas ut till en återfallsförbrytare som gör sig skyldig till allvarliga brott och som anses vara synnerligen farlig för någon annans liv, hälsa eller frihet.
Sänkta avgifter för
fastighetsförrättningar
Fastighetsförrättningsavgifterna sänks med ungefär 0,8 procent vid ingången av år 2018. Orsaken till de ändrade avgifterna är effektivisering av Lantmäteriverkets fastighetsförrättningar och verksamhetsförfaranden, meddelar jord- och skogsbruksministeriet.
Starkare dryckeri matbutikerna
Butikerna får efter årsskiftet sälja alkoholdrycker vars alkoholhalt är högst 5,5 procent. Det innebär att det i livsmedelsbutiker, livsmedelskiosker och på servicestationer får säljas starköl, starkare cider än i nuläget och long drinkblandningar tillverkade av starka alkoholdrycker, skriver social- och hälsovårdsministeriet.
Handelns detaljförsäljning av alkoholdrycker gäller för närvarande alkoholdrycker som innehåller högst 4,7 volymprocent alkohol och som har tillverkats genom jäsning.
Lättnad för köpare av dyra läkemedel
2018 kan man på en och samma gång inhandla ett dyrt läkemedel i en sådan mängd att gränsen för årssjälvrisken överskrids.
Om årssjälvrisken överskrids betalar kunden under resten av året en självrisk på 2,50 euro för varje ersättningsgillt preparat. I fråga om dyra läkemedel är självrisken 0,21 euro för varje påbörjad behandlingsvecka, skriver FPA.
Sverige får tre nya vägmärken
Den första december infördes tre nya trafikmärken i Sverige. Märket som varnar för en olycka är helt nytt och visar en bil som vält. Enligt transportstyrelsen är symboler tydligare än text och lättare att förstå för turister och trafikanter som inte behärskar svenska.
Det andra nya märket är blåvitt och visar en husbil. Märket anger att det finns en uppställningsplats för husbilar eller campingplats bara för husbilar. Dessutom införs ett svartvitt märke med en urtavla och texten ”24 tim”, vilket upplyser om att en servering eller restaurang är öppen dygnet runt. (JM)
Förbjudet för förare
att hålla i telefonen
I februari blir det förbjudet i Sverige att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon. Det är händerna på ratten som gäller.
”Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den”, uttalar sig Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.
Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.
Lägre skatt men högre avgifter nästa år
År 2018 innebär en stor mängd små skatteändringar som påverkar de flesta löntagare. Som helhet blir beskattningen av förvärvsinkomster på samma nivå som i år.
Beskattningen av arbete lindras
Lindringen uppgår till cirka 300 miljoner euro i alla inkomstklasser. Statens inkomstskatteskala inflationsjusteras med 1,5 procent, samtidigt som det maximala beloppet för arbetsinkomstavdraget höjs från 1.420 euro till 1.540 euro. Avdraget minskar stegvis när nettoförvärvsinkomsten överstiger 33.000 euro och upphör vid cirka 127.000 euro.
Maximibeloppet för grundavdraget vid kommunalbeskattningen höjs från 3.060 euro till 3.100 euro.
Anställdas pensionspremie stiger
Löntagarnas andel av arbetspensionspremien på 24,4 procent stiger med 0,2 procentenheter till 6,35 eller 7,85 procent beroende på ålder.
Även löntagarnas andel av arbetslöshetsförsäkringspremien stiger med 0,3 procentenheter till 1,9 procent. Delägarens premie stiger från 0,7 till 0,92 procent. Arbetsgivarnas andel av premierna sänks i motsvarande grad i enlighet med konkurrenskraftsavtalet.
Lägre ränteavdrag
Den avdragbara andelen av räntor på bostadslån sjunker till 35 procent. Skärpningen fortsätter även 2019 då avdragsrätten minskar till 25 procent, i enlighet med regeringsprogrammet.
Dyrare brännolja
Koldioxidskatten på brännolja höjs med 45 miljoner euro, vilket motsvarar omkring sju procent.
Uppvärmningskostnaderna för en villa med oljeeldning stiger med i genomsnitt 45 euro per år och för en med fjärrvärme med cirka tio euro.
Högre skatt på alkohol och tobak
Detaljhandelspriset på alkoholdrycker höjs nästa år i genomsnitt med fem procent på grund av att alkoholbeskattningen skärps för alla slags alkoholdrycker, dock med en lätt betoning på svaga alkoholdrycker. Priset i butik stiger med cirka fem procent, vilket motsvarar omkring 50 cent på en flaska vin.
Höjningen av tobaksaccisen gör att priset på cigarretter och rulltobak stiger med cirka nio procent. Ett paket cigaretter blir därmed omkring 60 cent dyrare. Skattestrukturen för cigarrer förändras så att de billigaste cigarrerna blir dyrare.
Ombildning av firma utan skatt
En välkommen nyhet för småföretagare är befrielsen från överlåtelseskatt vid ändring av företagsform. En person som driver näring, utövar yrke eller bedriver jord- eller skogsbruk och som bildar ett aktiebolag för att fortsätta verksamhet, behöver inte betala överlåtelseskatt. Därigenom underlättas valet av ändamålsenlig företagsform.
Självrisktiden för FöPL-försäkrade företagares sjukdagpenning förkortas vid årsskiftet från fyra dagar till en dag.
Mer social trygghet förrörliga arbetstagare
Från början av 2018 omfattas även säsongarbetare som kommer från länder utanför EU och arbetstagare som förflyttats företagsinternt av den finländska sociala tryggheten ifall arbetet varar minst fyra månader utan avbrott. Med säsongarbete avses arbete som utförs under vissa årstider inom lantbruket och turismen.
En sådan arbetstagare som är sjukförsäkrad eller arbetspensions- och olycksfallsförsäkrad i Finland jämställs med en kommuninvånare även om han eller hon inte har hemkommun i Finland.
Importmomsen till skatteverket
Mervärdesbeskattningen av varuimport överförs från början av 2018 från tullen till skatteförvaltningen. Ändringen gäller företag som förts in i registret över mervärdesskattskyldiga. För företagen innebär ändringen att de kan sköta alla sina momsärenden med ett förfarande hos en myndighet.
Reformen innebär att man inte längre först måste betala importskatt för att senare kunna dra av densamma.
Förenklade skattegränsmomsrutiner
Även beskattningen av handel över skattegränsen flyttar då importören är momsskyldig. Från årsskiftet deklareras importmomsen till skatteförvaltningen på eget initiativ. Inga skattedeklarationer lämnas längre in till tullen gällande importer mellan Åland och Finland och inga sammandragsdeklarationer behöver göras.
Andra importörer, till exempel privatpersoner, deklarerar och betalar momsen till tullen såsom tidigare.
Text: Anna Jokobsson, Jonny Mattsson
Anna Jakobsson