Mariebad stängde vid 14-tiden på lördagen och öppnade igen klockan 14 på söndagen. Orsaken var att det hade kommit fekalier form av kräks i bubbelpoolen.
Tidigare skulle detta ha renats på några timmar, enligt badhusets chef Christoffer Sundman. Enligt Valviras anvisning anses vatten renat när hela bassängens volym har flödat genom reningsanordningen två gånger.
Men i slutet av oktober kom en skrivelse från stadens fastighetsavdelning med rutiner vid sanitära olyckor. Skrivelsen ska ersätta de tidigare rutinerna. Det betyder att vattenmassorna ska passera genom reningsprocessen sex gånger innan bassängerna får användas igen. Den processen tar ett dygn.
Fastighetsavdelningens nya rutiner kom som en överraskning för badhusets personal.
– Det innebär en ganska stor förändring för oss i verksamheten, säger Christoffer Sundman.
45.000 euro
Att det hamnar fekalier i vattnet händer i genomsnitt mellan två och tre gånger per månad.
– Under skollov och intensiva perioder med mycket besökare kan det hända några gånger per vecka.
Ska Mariebad hålla stängt ett dygn varje gång, motsvarar det förlorade intäkter på upp emot 45.000 euro.
Staden gynnas inte av att Mariebad håller stängt i så hög utsträckning, enligt Christoffer Sundman. I helgen hade bland annat en svensk simklubb bokat in sig för ett träningsläger. Man hade även en bokning i relaxen. Inte heller kunde man ta emot tre fotbollslag som spelade en cup på Åland och som ville gå till badhuset.
– Simklubben brukar komma hit på läger. Nu sa man att om det ska vara så här bokar man inte fler gånger.
Mariebad ska renoveras nästa år och det kan leda till att situationen löser sig, enligt Christoffer Sundman. Då kan man dela upp ”kretsarna” så att inte allt vatten i hela anläggningen måste renas varje gång det kommer fekalier i någon av bassängerna.
”Helt onödigt”
Stadsfullmäktigeledamot John Holmberg, som tidigare var versamhetschef för Ålands idrottscenter i Godby, har under en längre tid ifrågasatt stadens fastighetsavdelnings skötsel av Mariebad. I en insändare i fredagens tidning kritiserade han bland annat att badhuset ska hålla stängt under 24 timmar när fekalier upptäcks i vattnet.
– Ingen simanläggning i hela Finland gör så här. Det är helt onödigt. Det finns ingenting hos Valvira som kräver det. Jag har aldrig varit med om att man hållit en anläggning stängd mer än ett par timmar, säger John Holmberg.
Det är inte hälsovådligt, betonar han.
– Vattenvolymerna är så stora och det finns rutiner för att hantera det genom att man tillsätter mer klor ett tag.
Skapar badwill
Att bokade grupper och andra besökare måste vända i dörren skapar badwill både kortsiktigt och långsiktigt, säger John Holmberg.
– Mariebad är så viktigt för pensionärer, skolor, föreningsliv och turister. Hotellen säljer bland annat badpaket, så det här slår brett.
Även för Mariebad och staden får det konsekvenser.
– Man kan inte bedriva en verksamhet där man riskerar att ha stängt två till tre dagar per månad. Det betyder att man under ett år behöver hålla stängt sammanlagt en månad.
Det ekonomiska bortfallet på upp emot 45.000 euro drabbar inte fastighetsavdelningen, säger han.
– Internhyran är densamma.
I stället är det Mariebad som förlorar intäkter, vilket i slutändan drabbar skattebetalarna när staden måste skjuta till mer pengar.
Ingen ny regel
Stadens fastighetschef Johan Nordström hänvisar på måndagen till information som man tänker gå ut med i dag tisdag.
Han skriver i ett mejl till Ålandstidningen att det inte handlar om någon ny regel. Fastighetsavdelningen har påpekat för Mariebads ledning att gällande föreskrifter bör följas ännu bättre nu än tidigare, eftersom reningsprocessen inte fungerar som den ska.
Enligt Johan Nordström har föreskrifterna nonchalerats av Mariebads ledning.
Anna Jakobsson