I augusti förra året började Johan Pawli sitt vikariat som polischef. Den 1 augusti tillträdde han som ordinarie.
Johan Pawli har ingen personlig koppling till Åland, men lockades av utmaningarna som den småskaliga organisationen och de dubbla lagböckerna medför.
– Det är en utmaning för polisstyrelsen och landskapsregeringen att jobba med modeller som är byggda för stora enheter, men det betyder också att det finns mer utvecklingspotential. Om allting hela tiden gick på rutin så skulle det här inte vara en uppgift för mig, säger han.
Under sitt år hos den åländska polisen har Johan Pawli försökt plana ut ledningspyramiden och öka incitamenten för de olika nivåerna att på egen hand fatta beslut som inte kräver polismästarens godkännande.
– Besluten ska fattas där kompetensen finns. Genom att ändra på en kultur där allting hamnar på polismästarens bord, så kan vi ge smidigare och bättre service. Men jag har försökt att vara klar och transparent och inte förändra allt för mycket.
Myndighetens småskalighet gör delvis att det är lättare att tillgodose individuella behov eftersom avståndet mellan beslut och genomförande är kort. Samtidigt skapar det bemanningsmässiga utmaningar.
– Vi måste i första hand klara vårt samhällsuppdrag, det kan vi inte tumma på. Efter det tittar vi på vad vi kan göra för att erbjuda en så bra arbetsmiljö som möjligt. Den lilla personalstyrkan skapar utmaningar i att täcka hela ansvarsområdet, och särskilt skärgårdskommunerna, säger han.
– Åländska poliser är duktiga generalister som kan göra vad som helst – men det tar lite tid. Vi kommer aldrig att kunna ha en personal med motsvarande spetskompetens som polisinrättningar i koncernstorlek.
Hur fungerar samarbetet med landskapsregeringen?
– Det är positivt att landskapsregeringen utvärderar polisväsendet och följer upp att vi når de resultat vi ska. Som myndighet ska vi i vår tur vara lojala mot arbetsgivaren genom att presentera de problem som finns. Samarbetet fungerar jättebra.
Borde polisen få mer skattemedel?
— Det är en inbyggd mekanism att alla vill ha mera skattepengar och det är klart att jag inte säger nej till mera pengar, men allting går inte att lösa med resurser. Det viktiga är att göra en korrekt evaluering av utmaningarna och sedan föra fram dem till landskapsregeringens budget och beslutsprocesser.
– Myndigheten har utmaningar med svenskspråkig utbildning och att locka ålänningar till poliyrket. Tillsammans med landskapsregeringen har vi jobbat hårt för att få en förändring till stånd.
Johan Pawli tycker att polisens arbete har påverkats förvånansvärt lite av coronapandemin.
– Vi har nya vardagsrutiner och några gånger har vi behövt desinficera bilarna. I början öronmärkte vi en befälsresurs för covid-19 och var uppkopplade till flera olika lednings- och situationsbildsmöten varje dag, men nu har takten minskat. Vissa uppgifter går till och med smidigare att sköta på distans, konstaterar han.
Har den globala kritiken av polisväsendet märkts av här?
– Vi har inte mötts av mycket sådan kritik på Åland. I Norden är det väldigt lite korruption inom polisväsendet. Utbildningarna är långa och man börjar med att lära sig om grundlagen och mänskliga rättigheter. I den vardagliga verksamheten ska man kunna falla tillbaka på polisens värdegrund – då kan det inte gå helt fel.
Johan Pawli lyfter också upp vikten av att polisen inte bara straffar, utan också aktivt arbetar för att bygga upp förtroendet hos befolkningen.
– Säkerhet är en tjänst vi erbjuder, och därför finns det en hel del man kan göra för att bygga förtroenden och positiva erfarenheter av polisen. Då blir det sedan lätt att ringa när det behövs.
Polissommaren har varit lugn i år, och överlag menar Johan Pawli att det åländska samhället skyddas från organiserad brottslighet tack vare småskaligheten och att alla känner alla.
– De flesta vanliga brotten sker som dumheter i fyllan och villan, men det finns inte många yrkeskriminella. Åland är ett väldigt välfungerande samhälle där folk är samarbetsvilliga, också i en tid när värden krockar mer och mer med varandra. Tryggheten på Åland är något vi alla kan vara nöjda med.
Finns det en stor narkotikaproblematik på Åland?
– Det finns narkotika här, men eftersom vi bara är 30.000 invånare är brottsmarknaden liten. Det och att vi är omgivna av vatten skyddar oss.
Johan Pawli har arbetat som polis sedan 1996 med avstickare till Libanon och Kosovo där han arbetat som fredsbevarare. Han har också jobbat med bland annat befälsutbildningar på Polisskolan.
– Jag ville göra någonting som balanserade praktiskt arbete och ett ständigt förnyande av kunskap. Säkerhetsfrågor har alltid intresserat mig.
Hur trivs du på Åland?
– Jag stortrivs. Det är viktigt för mig att stå med båda benen här och inte med ett kvar i riket. Jag rör på mig mycket och har hittat flera smultronställen i Eckerö, Geta och Sund. Det finns fantastiska ställen här, och jag tror man uppskattar dem extra mycket när man kommer utifrån.
Johan Pawli berättar att han, när han är ledig, ”gör vad som helst för att komma bort från skärmarna”. Helst spelar han tennis, golfar, jagar eller läser engelskspråkig fantasylitteratur.
– Jag tycker om när det finns många narrativ där man får försöka skapa sig en helhetsbild, som i Robert Jordans ”Wheel of time”.
Jorunn Lavonius