Utvecklings- och hållbarhetsrådet fastställde, i samklang med utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland, statusrapport nummer två den 18 maj. I dag blev den offentlig för allmänheten.
Rådet består av tretton medlemmar från politiken, förvaltningen, skolväsendet, förenings- och organisationsverksamheten samt näringslivet. Lantråd Katrin Sjögren är rådets ordförande.
Årets hållbarhetsrapport – ett 60-sidigt statusdokument, men även en blick framåt – bär med sig insikten om att Ålands befolkning aktivt har verkat för att lämna stafettpinnen vidare till nästa generation, menar huvudsekreterare Micke Larsson.
– Vi har ett fantastiskt välfärdssamhälle här, men varken Åland eller världen är i dagsläget hållbart. Därför är den årliga statusrapporten så viktig. På så sätt håller vi koll på dagsformen och ger fler ett helikopterperspektiv av var vi gör framsteg och var vi behöver jobba mer.
Åland arbetar tillsammansÅrets upplaga är en uppdaterad och fördjupad version av dess föregångare. I rapporten analyserar man hur det åländska samhället har verkat för att nå de sju strategiska utvecklingsmålen, och för att kunna göra det ännu bättre har man förstärkt indikatorerna för att få ett bredare perspektiv av målen.
Micke Larsson säger att den andra upplagan även är mer djupgående än fjolårets rapport. I år har alla kommuner fått rapportera om deras arbete för ett hållbart Åland, och rapporteringarna från de medverkande aktörerna har i allmänhet tillåtits vara mer gedigna.
– Dessutom finns ett nytt specialkapitel med om fysisk strukturutveckling i landskapet.
Som väntat har Åland vunnit mark i hållbarhetsarbetet, men man har likväl en lång väg kvar att gå för att uppfylla de strategiska utvecklingsmålen. Rapporten visar till exempel att ingen åländsk vattenförekomst har god eller hög status, att andelen skyddad mark på Åland fortfarande är väldigt låg och att arbetet med att minska koldioxidutsläppen för att i stället använda förnyelsebar energi måste prioriteras ännu mer.
Samtidigt blickar rådet också framåt i rapporten. Man menar att det är viktigt att kavla upp ärmarna ännu ett varv genom att bland annat färdigställa ett program för fysisk strukturutveckling i dialog mellan kommunerna, fastighetsägarna, landskapsförvaltningen och allmänheten.
– Det känns positivt att hela Åland arbetar tillsammans för ett hållbart samhälle. På så sätt har man styrka bakom sig, säger Karolina Gottberg, projektkoordinator för statusrapporten.
Norah Lång