Det delvis åländskt ägda bolaget Doconomy lanserar på tisdagen en tjänst som gör det möjligt att räkna ut klimatavtrycket för enskilda varor i butik. I dagsläget fungerar tjänsten bäst för modeartiklar, men inom en snar framtid ska även mat och dryck, möbler och hemelektronik ingå.
2030-kalkylatorn, som den kallas med hänvisning till FN:s mål om en halvering av de årliga koldioxidutsläppen år 2030, är en gratistjänst som är tänkt att användas av både konsumenter och tillverkare. Man fyller i vilka råvaror som ingår i produkten samt ytterligare några faktorer och får på det viset fram produktens koldioxidavtryck mätt i kilogram.
– Den ökade transparensen gör det möjligt för konsumenter att jämföra produkter baserade på koldioxidavtryck, och inte bara kvalitet och pris. Det hoppas vi leder till större förståelse och en förändring i konsumentbeteende, säger Johan Pihl, innovationsansvarig på Doconomy, i ett pressmeddelande.
Beräkningarna görs baserat på publikt data och tar i beaktande vilka material som använts, var det är tillverkat och hur transportkedjan ser ut. Resultatet är enligt Doconomys vd Mathias Wikström i linje med de dyrare och mer tidskrävande livscykelanalyser som företag använder sig av i dag.
Tjänsten är framtagen i samarbete med FN i något Mathias Wikström beskriver som ett exklusivt samarbetsavtal.
– Man kunde tro att FN är en stor cementkloss, men det har varit otroligt inspirerande och progressivt. De har förmåga att skapa bryggor mellan olika organisationer, säger han.
Historia
Eftersom kalkylatorn är en gratistjänst söker man på Doconomy andra möjligheter till intjäning. En sådan är utfärdande av licenser.
– Då skulle det finnas ett ”Åland Index Certified”, eller vad det nu kan heta, på alla deltagande produkters prislappar. Troligen skulle vi då jobba med blockkedjeteknik som gör att man kan spåra beräkningen och på det sättet få full transparens i hela kedjan, säger Mathias Wikström.
Han betonar vikten av transparens för att skapa förtroende för både kalkylatorn och en eventuell licensiering.
– Det har gjorts försök att etablera standarder för koldioxidavtryck tidigare, men utan transparens blir de inte särskilt trovärdiga.
En annan faktor för trovärdighet är relevant historia. Här lyfter Mathias Wikström fram företagets åländska bakgrund – bland ägarna finns Ålandsbanken och Wiklöf Holding, och Crosskey är en samarbetspartner.
– Det finns en historik sedan Anders Wiklöf grundade Östersjöfonden, och även i Ålandsbankens miljöarbete. Vi drar stor nytta av det som gjorts på Åland under lång tid, eftersom det gör att vi bottnar i något som har skapats tidigare. Sådant ska inte underskattas.
Henrik Herlin