Efter flera kämpiga år och ett tufft 2018, då man bland annat tappade en stor kund i Finland, ser Plastos vd Bruno Carlson en uppåtgående trend.
– Vi gjorde en rejäl resultatförbättring förra året, och nu räknar vi med samma förbättring igen. Budgeten för i år är en vinst på 50 till 60 tusen euro, säger han.
Planen för 2019 var också ett liknande plusresultat, men man nådde inte ända fram. Enligt den sammanställning av koncernens åländska och det svenska bolag som Ålandstidningen tagit del av landade rörelseresultatet nätt och jämnt på plus medan man efter räntor hamnade på negativa 28.000 euro.
Nyckeln till det förbättrade resultatet och de positiva framtidsutsikterna är enligt Bruno Carlson det strategiarbete och efterföljande åtgärder som påbörjades 2018 när han tog över som vd i bolaget.
– Eftersom vi konkurrerar med Kina och Östeuropa vad gäller leksaker måste vi få ner produktkostnaderna. Därför investerade vi i en helt ny och moden produktionslinje som kan producera till lägre kostnad. Vi fortsätter nu att göra sådana förbättringar och uppdatera produktionen, säger han.
Dessutom minskade man sortimentet eftersom det breda utbudet komplicerade både produktion och lagerhållning.
Skära ner
Vi sidan av leksakstillverkningen som äger rum i fabriken på Åland består Plastos verksamhet också av det svenska bolaget Plasto World of Entertainment som främst sysslar med utveckling och försäljning av sällskapsspel, men även sköter försäljningen av Plastos leksaker i Skandinavien.
Främst har ökningen i omsättning kommit från försäljningen i Skandinavien. Vad gäller spelförsäljning är fokus att fortsätta omsättningstillväxten. För bolagets leksaker är fokus tudelat.
– På leksakssidan vill vi få upp omsättningen med tio procent för att affären ska fungera långsiktigt, men vi behöver lägga lika stort fokus på att få ner produktionskostnaderna, säger Bruno Carlson.
Han noterar att Plasto är ett av få åländska bolag som inte behövt permittera personal på grund av pågående coronapandemi. Tvärtom har man gjort nyanställningar.
– I maskinhallen är det semester just nu, men i monteringen har vi full bemanning.
Han har arbetat i leksaksbranschen sedan 1990 och kan därför sätta den pågående krisen i perspektiv.
– Folk kanske stannar hemma och lägger inte pengar på utlandssemestrar, men tror jag hjälper oss. Föräldrar brukar vänta med att skära ner på utgifterna för barnen, säger han.
Ett fokusområde för Plasto är tillverkning av leksaker i bioplast, mer specifikt plast tillverkad av sockerrör. Enligt undersökningar bland svenska mammor är miljön ett viktigt hänsynstagande.
– Om en vanlig plastleksaksservice kostar 9,90 och en av bioplast kostar 12,90 gäller det att få dem att vilja betala de där extra tre eurona.
Henrik Herlin