I april öppnade Österbottens kriscenter Mieli en svenskspråkig kristelefonjour. Hittills i år har man tagit emot 216 samtal från människor i behov av prata anonymt om sina problem med en utomstående med tystnadsplikt.
Från i dag är krisnumret även tillgängligt för ålänningar. Samtalet kostar som ett vanligt lokalsamtal.
– Det behöver inte vara en tung kris för att man ska kunna ringa. Det räcker med att man behöver prata med någon om något jobbigt som man funderar på, säger Anne Salovaara-Kero, direktör för Österbottens kriscenter Mieli.
Helt anonym
Den uppringande garanteras full anonymitet. Deras telefonnummer syns inte hos den som svarar hos krisjouren och man blir inte tillfrågad om namn eller var man bor.
Telefonerna bemannas av specialutbildade frivilliga personer som sitter på något av Mielis fyra kriscenter på fyra olika orter i Finland.
– Våra medarbetare är mellan 24 och drygt 70 år. De har alla genomgått lämplighetsintervjuer och fått en utbildning på 35 timmar av oss, säger Camilla Björk som är kristelefonkoordinatör.
Om de uppringande bedöms befinna sig i akut kris eller behöva professionell hjälp kan krisjouren lotsa dem vidare.
– Vi har försett kriscentret med ett informationspaket med alla nödvändiga telefonnummer till åländska myndigheter, säger Bengt Michelsson, avdelningschef på social- och miljöavdelningen.
Rekrytera fler
Hittills består den svenskspråkiga krisjouren av drygt tio frivilliga svarande. Fler ska troligen rekryteras till våren, säger Anne Salovaara-Kero.
Telefonjouren är öppen på måndag och onsdagar klockan 16-20, samt på tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9-13.
– Av resursskäl har vi inte öppet på helger eller under högtider.
Mieli är huvudsakligen sponsrat av det finska spelbolaget Veikkaus, varför Veikkaus logga finns i dess informationsmaterial.
– Men det innebär inga problem för den åländska verksamheten, det har vi kontrollerat, säger Wille Valve.
Petter Lobråten