Landskapsregeringen och Ålands näringsliv har undertecknat ett avtal som syftar till att minska den totala förbrukningen av plastkassar av den sorten man köper i matbutiker eller får vid köp i detaljhandeln.
EU har ställt krav på medlemsstaterna att få ner användningen av kassarna. En del medlemsstater har gått in för förbud, andra för höga priser.
På Åland handlar det om frivilliga åtgärder för detaljhandeln i form av bland annat annonser på Facebook, tryckt material i butikerna och information till de butiksanställda.
– Vi försöker göra konsumenterna medvetna och arbeta med aktiva val, säger vicelantråd Camilla Gunell.
Hon är glad över samarbetet med näringslivet.
– Det är i mötet med kunder som det här ska hända.
Konkret sak
I medeltal förbrukar varje EU-medborgare 198 plastkassar per år. Målet med kampanjen är att få ner antalet till 40 kassar per person och år.
Kassarna bidrar bland annat till spridning av mikroplaster i naturen.
– Det ökande plastproblemet ses som ett jätteproblem globalt sett. Det påverkar natur och djur väldigt negativt, säger Camilla Gunell.
Ålands näringsliv har varit emot ett förbud, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström.
– Bärkassar är en infrastruktur för handeln.
Men man hoppas se en minskad användning av dem.
– Det här är en konkret sak som man kan göra i butikerna och som konsument. Det väcker en tanke. Behöver vi plast i alla sammanhang? säger han.
Mental förändring
Maxinges centrumchef Björn Wennström säger att många kunder redan i dag har med sig egna flergångskassar eller väljer att lägga varor i samma kasse som man fått i en annan butik.
– Det har skett en stor mental förändring hos konsumenterna under hösten, säger han.
I Sverige infördes i somras en skyldighet för butikerna att informera om problemen med plastkassar som hamnar i naturen.
– Där har det blivit en halvering av användningen, säger miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson.
Det är upp till butikerna på Åland om de vill börja ta betalt för kassarna, alternativt höja priset på dem. Projektledare Johan Lindholm från Ålands näringsliv föreslår att man tänker tvärtom och gör ett avdrag från varans pris för dem som väljer att inte ta en plastkasse.
Strax kommunikations vd Bengt Johansson säger att det var naturligt för Strax att delta i det här projektet.
– Vi jobbar mycket med bland annat turistnäringen. Där betonas miljöfrågorna allt mer, säger han.
Anna Jakobsson