Efter den finska regeringens besked om att man förklarar att Finland är i undantagstillstånd, kom också beskedet att fler individer än tidigare skulle testas för coronaviruset. Också på Åland har antalet tester nu utökats.
I huvudsak är det tre grupper som testas. Patienter som läggs in på sjukhuset med en luftvägsinfektion eller lunginflammation, personal som har symptom i kombination med att de varit på resa utanför Åland. Den tredje är personer som vistats utanför Åland de senaste 14 dagarna och visar symptom.
– Sedan kan det alltid finnas individuella avvikelser som kanske inte ryms i de här tre grupperna som man ändå anser att det finns ett behov och intresse att testa, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Hur ser det ut i praktiken nu när ni testar fler?
– Patienterna kan ju komma till sjukhuset på flera olika sätt. Med ambulans till akuten, eller att man ringer till coronamottagningen. I första hand testas patienter med en viss problematik när de läggs in på sjukhuset. Det är för att minimera riskerna och eventuell smittspridning.
– Men det största flödet är via coronatelefonen och vidare till coronamottagningen.
Har ni blivit generösare än tidigare i bedömningen om vilka som får komma och bli testade?
– Lite generösare, men fortsättningsvis har vi en lite egen linje i det här. Tills vidare har vi inget positivt fall, och vi har i vår ständiga dialog med THL har vi fått tillåtelse att ha en lite annorlunda linje. Under helgen i fasta Finland blev det en boom vilket gjort att det är ganska långa köer innan vi får testresultaten. Det är alltid så att det går från ena ytterligheten till den andra innan man hittar vad som är riktigt passligt, säger Jeanette Pajunen.
För att förbereda inför en eventuell eskalering av coronaläget inom sjukvården har ÅHS också tagit mått och steg för att utöka kapaciteten att vårda svårare fall.
– Vi har utökat antalet intensivvårdsplatser till sex.
Jeanette Pajunen säger också att man har material för att klara fler svåra fall än så.
– Vi har till exempel flera respiratorer och har dessutom beställt ytterligare.
Nedringd coronatelefon
ÅHS har, sedan man förra veckan öppnade en speciell coronatelefon (se faktaruta), blivit nedringt av oroliga ålänningar.
– I går (läs: tisdag) hade vi över 100 samtal varav ungefär 50 inte hade något med hälsa eller sjukvård att göra. Därför vill jag än en gång vädja: fundera på vart man ska ringa med sitt problem, säger Jeanette Pajunen.
För att avlasta ÅHS-telefonen startade landskapsregeringen under onsdagen en telefoninformation. Dit kan man vända sig med alla de ärenden som inte har med viruset, symptom, vård och annat sjukvårdsanknutet att göra.
– Vi har upprättat ett kommunikationscenter som håller öppet mellan 8.00 och 20.00. Dit kan man ringa med sina frågor, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Numren till landskapsregeringens telefon är 018-25572 och 018-25573.
Kristelefon för oroliga
Jeanette Pajunen påminner också om det nationella krisnummer som finns (se faktaruta), dit personer som vill tala om sin oro kan ringa. Material för psykisk hjälp finns också på ÅHS hemsida, liksom tips för de som tvingas sitt i karantän i sitt hem under en längre tid.
– Människor som kanske har psykiska problem och utmaningar mår inte bra när det blir oroligt, säger Jeanette Pajunen.
Vill du ha mer information om corona eller vad de undantagstillståndet betyder – hit kan du vända dig
Coronatelefonen vid ÅHSHit vänder du dig med frågor om coronaviruset, symptom och vård.018-535 313Öppen: vardagar 8–16 och helger 9–16.
Landskapsregeringens informationstelefonHit vänder du dig med frågor om de åtgärder som kommit i och med undantagslagarna.018-25572 eller 018-25573.Öppen: vardagar 8–20
Nationella kristelefonenHit vänder du dig om du vill tala med någon om din oro.09 2525 0112 Öppen: måndag 16–20, tisdag 9–13, onsdag 16–20, torsdag och fredag 9–13.
Jonas Bladh