Det har nu gått tre månader sedan sajten stormig.ax öppnades, där alla ålänningar uppmanades skriva in saker de stör sig på i vardagen. Målsättningen var att sammanställa dessa störningsmoment för att sedan försöka hitta digitala lösningar på dem.
– En grundinsikt vi fått är att det fanns ett rejält uppdämt behov av att dela med sig av saker som folk stör sig på. Projektet har fått kritik för att det bara varit gnäll, men gnäll med ett syfte att förbättra är inte bortkastat. Vi har fått in 986 förbättringsförslag eller störningsområden och 18.500 röster, säger Anders Ingves.
Sajten har fått mycket kritik för att den innehållit för mycket gnäll.
– Men vi hade egentligen förväntat oss fler osakliga inlägg och även andelen inlägg som blockerats har varit lägre än väntat, mindre än sju procent. Ungefär 30 procent av ålänningarna har varit in på sajten, vilket är helt sanslöst.
Största störningsmomenten
Vad har då ålänningarna störst sig mest på? Anders Ingves säger att det störningsmoment som fjärde flest uppröster var sajten i sig.
– Det har stormat kring stormig.ax och det är helt okej. Många har anmärkt på att allt är så negativt, men om man frågar om negativa saker kan man inte förvänta sig att få in positiva svar.
I övrigt finns det ett par områden som varit föremål för flest klagomål.
– Vägtrafiken är ett stort irritationsmoment, där många stör sig på både trafikflöden och körstilar, till exempel att så få blinkar när de ska svänga eller att många kör för långsamt. När detta verkar vara ett irritationsmoment för så många måste man ställa sig frågan hur det påverkar trafiksäkerheten att hundratals människor är ilskna när de är ute och kör.
– Ett annat tydligt mönster är möjligheten att kunna boka och kommunicera med våra offentliga myndigheter digitalt, vilket är eftersatt. I många fall jobbar myndigheterna med att lösa problemet, men när transparensen saknas ökar irritationen. Om myndigheterna varit tydligare med vad de tänker lansera och när hade irritationsnivån varit mycket lägre.
Stormig.ax tar en paus
Anders Ingves säger att stormig.ax nu tar en paus tills efter sommaren.
– Nu väljer vi i stället ut tre problemområden som ingår i en omröstning som vi startar på sajten klockan 15.00 den 27 februari och som pågår till den 2 mars. Där får alla ålänningar rösta på vilket av de tre problemen som ska lösas först. De vinnande förslaget ska ligga till grund för ett samhällshack, där fem, sex hackteam ska tävla mot varandra. Det lag som vinner får sedan ta fram en prototyp på lösningen och möjlighet att testa den.
De exakta problemformuleringarna är inte spikade än, men man har bestämt vilka tre områden de ska röra sig inom.
– Det blir vägtrafiken, geoblockeringen i digitala medier och skattegränsens påverkan på våra möjligheter att delta i näthandeln.
Har inte geoblockeringen redan en lösning: VPN-tunnlar?
– Ja, men dels är de inte lagliga, dels blockerar vissa leverantörer dem.
Tror du det går att hitta digitala lösningar på problemen?
– Det får vi se. Digitaliseringsrådets förslag till landskapsregeringen var att våga börja testa agila, moderna digitala utvecklingsmetoder och än så länge tycker jag att regeringen har varit modig.
Fredrik Rosenqvist